DISTRIBUIȚI
afp

Cel puţin trei persoane, între care o femeie însărcinată, şi-au pierdut viaţa şi cinci au fost date dispărute după naufragiul unei ambarcaţiuni cu migranţi în largul insulei Lanzarote, în arhipelagul Canare, au anunţat vineri serviciile de salvare locale, citate de AFP, potrivit agerpres.

„Trei persoane au murit, între care două femei, dintre care una credem că era însărcinată”, a declarat Enrique Espinosa, şeful serviciului de salvare din Lanzarote.


Citește și: UE adaugă o nouă afecțiune sanguină foarte rară pe lista efectelor secundare provocate de vaccinul AstraZeneca

„Credem că 49 de persoane se aflau la bord. Am recuperat 44: 41 de persoane în viaţă şi trei decedate. Căutăm alte cinci persoane: un minor şi patru bărbaţi”, a detaliat el.

Ambarcaţiunea s-a răsturnat în apropierea unui port din nordul insulei, într-o zonă de coastă stâncoasă deosebit de periculoasă, iar oamenii care se aflau în port au sărit în apă pentru a-i ajuta pe migranţi, a adăugat acesta.

Sosirile ambarcaţiunilor cu migranţi în Canare din Africa, o traversare în special periculoasă din cauza curenţilor puternici, s-au înmulţit de la sfârşitul anului 2019, ceea ce a dus la înmulţirea patrulărilor în Mediterana.

În 2020, 23.023 de migranţi au ajuns în arhipelagul spaniol, de opt ori mai mult decât cu un an înainte, potrivit Ministerului de Interne.

Citește și: Biden a prins curaj după întâlnirea cu Putin și vrea acum să se vadă și cu președintele chinez

În acelaşi timp, cel puţin 1.851 de persoane şi-au pierdut viaţa în 2020 încercând să ajungă în Canare, potrivit organizaţiei neguvernamentale Caminando Fronteras, care monitorizează afluxul de migranţi.

Din Africa, traversarea pe mare este de cel puţin 100 km, iar curenţii, precum şi starea ambarcaţiunilor şi supraîncărcarea lor provoacă numeroase tragedii umane.

La sfârşitul lunii aprilie, o ambarcaţiune improvizată care se îndrepta spre Canare a fost găsită cu cadavrele a 24 de migranţi la bord.