DISTRIBUIȚI
pbs

O americancă măritată cu un combatant al grupării Stat Islamic (SI) şi arestată în Siria a fost inculpată pentru că ar fi furnizat ajutor material organizaţiei jihadiste, a indicat joi ministerul american al Justiţiei, citat de AFP, potrivit agerpres.

Samantha Marie Elhassani, 32 de ani, este acuzată că a ajutat doi membri ai SI – neidentificaţi în rechizitoriu – să-şi procure echipamente tactice şi să obţină finanţări în timp ce ea se afla în Statele Unite, în 2014, iar apoi după plecarea sa în Siria, în 2015.


Citește și: Fosta preşedintă sud-coreeană a primit la recurs 25 de ani de închisoare

Ea este vizată de două capete de acuzare privind sprijinirea SI, potrivit documentele judiciare depuse miercuri seara.

Doi cetăţeni americani, printre care şi Elhassani, au fost arestaţi în Siria şi apoi extrădaţi în SUA, în iulie, pentru a fi judecaţi.

Născută Samantha Sally, ea a povestit la CNN că l-a crezut pe soţul său, Moussa Elhassani, când i-a vorbit despre călătoria şi stabilirea în Maroc pentru a începe un nou capitol din viaţa lor. Femeia spune că a fost prinsă în capcană ajungând în Siria, unde a ales să rămână pentru a-şi proteja copiii.

Citește și: Sute de polițiști au fost arestați în Mexic. Mulți dintre ei nici măcar nu erau autorizați

Potrivit acesteia, odată sosiţi în Siria, soţul său s-a schimbat, trecând de la un bărbat iubitor la unul violent.

„Eram ca o prizonieră”, a spus ea, la CNN, în aprilie.

Fiul său a apărut în filme de propagandă ale grupării jihadiste iar soţul a fost ucis într-un atac cu dronă, potrivit informaţiilor de presă.