DISTRIBUIȚI
afp

Oficiali locali ai unui cartier din capitala federală americană Washington au votat pentru redenumirea unei străzi de lângă Ambasada Arabiei Saudite în SUA în memoria lui Jamal Khashoggi, jurnalist saudit asasinat la începutul lui octombrie, informează sâmbătă AFP, scrie Agerpres.

Dacă votul va fi aprobat şi de Consiliul Municipal al Washingtonului, o porţiune din strada din faţa clădirii misiunii saudite din cartierul select Foggy Bottom va fi redenumită în „aleea Jamal Khashoggi”.


Citește și : Fostul preşedinte american George H. W. Bush a murit la vârsta de 94 de ani

Khashoggi, exilat în SUA şi contributor al cotidianului Washington Post, a fost ucis în sediul consulatului saudit de la Istanbul, în 2 octombrie.

Potrivit CNN, ideea redenumirii a luat fiinţă în urmă cu circa o lună, în urma unei petiţii online care a adunat peste 8.000 de semnături. Potrivit autorilor petiţiei, redenumirea le va reaminti oficialilor saudiţi că asasinatele de acest tip sunt total inacceptabile. Această propunere „este manifestarea sprijinului ferm al Washingtonului faţă de libertatea presei”, se spune în textul petiţiei.

După ce a schimbat de mai multe ori versiunea oficială cu privire la dispariţia jurnalistului critic la adresa conducerii saudite, Riadul a recunoscut în final uciderea lui. Parchetul saudit a inculpat 11 persoane şi a cerut pedeapsa capitală pentru cinci dintre ele.

Totodată, Riadul a exclus orice implicare a prinţului moştenitor. Potrivit mass-media americane, CIA a ajuns la concluzia că Mohammad bin Salman Al Saud a comandat asasinatul.

La începutul anului, o placă în memoria lui Boris Nemţov, opozant al lui Vladimir Putin asasinat la Moscova în 2015, a fost inaugurată chiar sub ferestrele Ambasadei Rusiei la Washington.

Citește și : Proteste la Buenos Aires împotriva summit-ului G20