DISTRIBUIȚI
Smart Crowd

O agenţie a ONU a avertizat luni împotriva riscului unei recesiuni globale determinate de politicile monetare şi cu consecinţe grave în special pentru ţările în curs de dezvoltare, informează Reuters, potrivit agerpres.

„O politică monetară excesiv de restrictivă ar putea atrage o perioadă de stagnare şi instabilitate economică” pentru unele ţări, a atenţionat într-un comunicat Conferinţa ONU pentru comerţ şi dezvoltare (UNCTAD), care şi-a publicat luni raportul anual.


Citește și : Victorii importante ale aliaţilor lui Bolsonaro în alegerile legislative din Brazilia

„Încrederea că băncile centrale vor reuşi să ducă preţurile în jos bazându-se pe rate ridicate ale dobânzii fără să genereze recesiune este, aşa cum sugerează raportul, un pariu riscant”, notează UNCTAD.

Potrivit raportului, ratele ridicate ale dobânzii, inclusiv majorările decise de Rezerva federală a SUA, este de aşteptat să aibă un impact mai grav asupra economiilor emergente, care se confruntă deja cu niveluri ridicate ale datoriei publice şi private.

„Posibilitatea unei crize extinse a datoriilor ţărilor în curs de dezvoltare este foarte reală”, subliniază raportul, intitulat „Perspective de dezvoltare într-o lume fragmentată”.

Per total, agenţia ONU şi-a revizuit în jos proiecţiile de creştere, la 2,5% de la 2,6% în estimările din martie, pentru 2023 aşteptându-se la o creştere de 2,2%.

În septembrie, şi Fondul Monetar Internaţional a avertizat că unele ţări ar putea înregistra recesiune anul viitor şi şi-a revizuit în jos previziunile de creştere.

Citește și : Europa se confruntă cu un ‘risc fără precedent’ de probleme în aprovizionarea cu gaze