DISTRIBUIȚI
CNN.com

Activista pentru drepturile omului Loujain al-Hathloul a fost condamnată luni la cinci ani şi opt luni de închisoare de un tribunal saudit specializat în cazuri de terorism, transmit AFP şi Reuters, preluând media din regat, anunţă şi agerpres.

Loujain al-Hathloul a fost găsită vinovată de ‘diverse activităţi interzise de legea antiteroristă’, a relatat platforma online Sabq, al cărei reprezentant a asistat la şedinţă.


Citeşte şi: Un pescador rusesc s-a scufundat în Marea Barenţ! 17 marinari au fost înghiţiţi de valuri

Activista se afla în detenţie provizorie de peste doi ani, o perioadă luată în calcul la stabilirea pedepsei, se spune în verdict.

Loujain al-Hathloul a fost arestată împreună cu alte militante în luna mai 2018, cu puţin înainte de ridicarea interdicţiei de a şofa pe care o aveau femeile saudite şi împotriva căreia aceste activiste militau.

Potrivit ministrului de externe Faysal bin Farhan Al-Saoud, Loujain al-Hathloul, în vârstă de 31 de ani, este acuzată că a intrat în contact cu state ‘ostile’ regatului şi că a transmis informaţii confidenţiale. Familia activistei afirmă însă că guvernul nu a adus nicio dovadă concretă în sprijinul acuzaţiilor.

Tot familia a anunţat la 25 noiembrie că procesul a fost transferat de un judecător al curţii penale din Riad unei instanţe responsabile cu cazurile de terorism.

Citeşte şi: CUTREMUR puternic în Croaţia

Această curte penală specializată a fost creată în 2008 pentru dosare de terorism, dar a servit de atunci în numeroase rânduri la judecarea unor prizonieri politici, potrivit unor ONG-uri de apărare a drepturilor omului.

Arabia Saudită este foarte criticată de Occident în privinţa bilanţului în domeniul drepturilor omului.