DISTRIBUIȚI
Pinterest

Parlamentul din Polonia a selectat doi foşti parlamentari cunoscuţi ai Partidului Lege şi Justiţie (PiS) ca noi judecători la Tribunalul Constituţional, în ciuda unor ample controverse privind candidaturile lor, relatează DPA, potrivit agerpres.

Nominalizaţii, Krystyna Pawlowicz şi Stanislaw Piotrowicz, au fost selectaţi datorită voturilor parlamentarilor PiS, într-o şedinţă care a avut loc joi seară. Acum trebuie să depună oficial jurământul la preşedinţie.


Citește și: Noul ministru interimar al securităţii interne american insistă pentru construcția ZIDULUI

Stanislaw Piotrowicz, fost procuror în timpului comunismului în Polonia, a fost unul dintre artizanii PiS ai controversatelor reforme judiciare, alături de ministrul justiţiei, Zbigniew Ziobro.

Krystyna Pawlowicz, profesor universitar de drept, este în schimb cunoscută pentru atacurile sale verbale zgmotoase la adresa opoziţiei în multe ocazii în Parlament.

Până acum, persoanele nominalizate pentru posturi de judecători la Tribunalul Constituţional de obicei nu aveau niciun trecut politic.

Al treilea judecător numit joi seară este un profesor de drept de la Universitatea din Gdansk.

Pentru a spori controversa, conform a două opinii juridice obţinute de vicepreşedinţii camerei inferioare a Parlamentului, Pawlowicz şi Piotrowicz nu pot fi judecători constituţionali deoarece au peste 65 de ani.

Citește și: Noul ministru interimar al securităţii interne american insistă pentru construcția ZIDULUI

În 2015, Tribunalul Constituţional a devenit primul punct de dispută în ceea ce avea să se transformă într-un conflict mai amplu despre sistemul judiciar al ţării.

Componenţa Tribunalului Constituţional este neconstituţională, a afirmat opoziţia, după ce preşedintele Andrzej Duda a refuzat să învestească trei judecători numiţi de parlamentul controlat atunci de opoziţie, dar două luni mai târziu a învestit judecători numiţi de PiS.

Partidele de opoziţie nu au prezentat acum niciun candidat pentru Tribunalul Constituţional, pentru a nu legitima ceea ce ele consideră a fi nominalizări ilegale.