DISTRIBUIȚI
Zimbabwe Today

Numirea preşedintelui statului Zimbabwe, Robert Mugabe, ca ambasador al bunăvoinţei de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), „contrazice clar idealurile ONU”, au subliniat sâmbătă Statele Unite, alăturându-se numeroaselor critici exprimate în lume pe acest subiect. 

„Guvernul american a impus sancţiuni contra preşedintelui Mugabe din cauza crimelor împotriva poporului său şi a ameninţării pe care o reprezintă pentru pace şi stabilitate. Această numire contrazice clar idealurile Naţiunilor Unite de respectare a drepturilor omului şi a demnităţii umane”, a afirmat, pentru AFP, Departamentul american de Stat.


Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, i-a cerut în această săptămână lui Robert Mugabe, în vârstă de 93 de ani, să îndeplinească rolul de ambasador al bunăvoinţei pentru a ajuta în lupta contra bolilor netransmisibile, precum atacurile cardiace sau astmul, în Africa.

Această numire a stârnit vii critici în lume, din partea statelor membre ale OMS, precum şi a unor ONG-uri, care denunţă prăbuşirea sistemului de sănătate din Zimbabwe şi a numeroase servicii publice.

În faţa acestor critici, Ghebreyesus a indicat sâmbătă că „regândeşte chestiunea”.