DISTRIBUIȚI
The New York Times

Numeroase ţări nu sunt pregătite să facă faţă epidemiei de pneumonie virală care a debutat în China la sfârşitul lunii decembrie şi s-a extins de atunci în alte 15 ţări, a avertizat joi Consiliul de Monitorizare a Pregătirii Globale (GPMB), un organism internaţional de supraveghere cu sediul la Geneva, citat de AFP, potrivit agerpres.

GPMB, un organism independent lansat în 2018 de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Banca Mondială, a salutat într-un comunicat ”rapiditatea răspunsului” manifestat până în prezent de state şi OMS.


Citește și : Josep Borrell: UE nu este completă fără Balcani

De asemenea, GPMB a remarcat ”transparenţa Chinei în ceea ce priveşte schimbul de informaţii”, inclusiv a secvenţei genomului virusului, şi ”colaborarea strânsă între China şi ţările afectate” de epidemia de pneumonie virală.

GPMB s-a arătat ”îngrijorat, însă, că numeroase ţări nu sunt încă nepregătite” să facă faţă ameninţării. În acest sens, organismul ”îndeamnă liderii tuturor ţărilor să ia măsuri imediate pentru a se asigura că dispun de capacităţile necesare”.

„Toate statele şi guvernele locale, inclusiv cele care nu au fost afectate, trebuie să aloce urgent resurse pentru consolidarea capacităţilor lor esenţiale de pregătire”, a subliniat GPMB adăugând că acestea trebuie să fie în măsură să ”prevină, detecteze, informeze şi să răspundă la epidemie”.

Acest avertisment vine în condiţiile în care OMS se reuneşte de urgenţă joi, pentru a doua oară într-o săptămână, pentru a decide dacă epidemia ”constituie o urgenţă de sănătate publică şi de interes internaţional”.

Citește și : Avansul economiei americane a ratat anul trecut ţinta de 3% a administraţiei Trump

Bilanţul acestei epidemii a crescut joi la 170 de morţi în China. Numărul pacienţilor infectaţi cu acest virus din familia Sindromului Acut Respirator Sever (SARS) a crescut la circa 7.700 în China continentală (cu excepţia Hong Kong), depăşind cu mult cifra persoanelor infectate cu SARS în 2002-2003, respectiv 5.327, notează AFP.