DISTRIBUIȚI

Poliţia turcă a arestat sâmbătă mai multe persoane care au încercat să mărşăluiască de 1 mai la Istanbul, în pofida interzicerii manifestaţiilor pe fondul pandemiei cauzate de coronavirus, potrivit agerpres.   

Numărul celor arestaţi nu este cunoscut cu exactitate. Conform corespondenţilor AFP, cel puţin 100 de manifestanţi au fost arestaţi în timp ce încercau să ajungă în Piaţa Taksim, un loc obişnuit de protest, precum şi în alte zone, între care popularul bulevard Istiklal. În schimb, Reuters, care citează biroul guvernatorului din Istanbul şi martori, scrie că au fost reţinuţi peste 200 de manifestanţi. În fine, Asociaţia avocaţilor contemporani din Istanbul, specializată în apărarea cazurilor sensibile din punct de vedere politic, a comunicat că aproximativ 170 de persoane au fost arestate.


Citește și : Şapte credincioşi musulmani au fost ucişi de talibani la ieşirea dintr-o moschee din Afganistan

Biroul guvernatorului din Istanbul a comunicat că unor sindicate li s-a permis să organizeze memoriale pentru a marca sărbătoarea anuală, în timp ce alţii, care „s-au adunat ilegal” încălcând carantina şi ignorând apelurile de dispersare, au fost reţinuţi.

Agenţia de stat Anadolu a relatat că 20 de protestatari au fost reţinuţi şi în oraşul de vest Izmir.

De asemenea, cel puţin 11 persoane au fost arestate şi la Ankara, după ce au încercat să defileze sâmbătă, a informat presa locală.

Mass-media locale au relatat despre eforturile poliţiei din Istanbul şi Ankara de a împiedica reporterii să filmeze demonstraţiile şi reţinerile de 1 mai, ofiţerii citând o nouă circulară a poliţiei.

Turcia a instituit o carantină strictă din 29 aprilie timp de 17 zile din cauza celui de-al treilea val epidemic care ucide un număr record de bolnavi în fiecare zi. Cel puţin 394 de persoane au murit vineri din cauza COVID-19, au spus autorităţile.

Citește și : Birourile regionale ale organizaţiei lui Navalnîi au fost incluse pe lista organizaţiilor ‘extremiste şi teroriste’

Arestările de 1 mai de Ziua Muncii sunt obişnuite în Turcia.

Piaţa Taksim a devenit un loc de adunare pe 1 mai, cu ciocniri frecvente, de când 34 de oameni au fost ucişi acolo la 1 mai 1977, într-o perioadă turbulentă din istoria modernă a Turciei.