DISTRIBUIȚI
PressTV

Primarul Ankarei a anunţat luni că doreşte să schimbe numele unei străzi din apropierea ambasadei SUA, odată cu vizita pe care o va întreprinde săptămâna aceasta în Turcia secretarul de stat american Rex Tillerson, informează agenţiile AFP şi dpa.

Numele străzii ar urma să fie schimbat din ‘Nevzat Tandogan’ – numele unui fost primar – în ‘Ramura de Măslin’, a precizat primarul Mustafa Tuna într-o postare pe contul său de Twitter. Schimbarea numelui străzii trebuie să întrunească numărul necesar de voturi în cadrul Consiliului Municipal al Ankarei, potrivit agerpres.


Noua denumire corespunde numelui operaţiunii pe care Turcia o desfăşoară în prezent în enclava siriano-kurdă Afrin, operaţiune pe care armata turcă a lansat-o luna trecută.

Citește și : Germania : Viitorul guvern de coaliţie mai are câteva obstacole până să-şi poată începe funcţionarea

Dar adresa ambasadei americane nu se va schimba, întrucât ea este amplasată oficial pe bulevardul Ataturk, situat perpendicular cu strada Nevzat Tandogan.

SUA susţin o forţă care include miliţia kurdo-siriană YPG, care este principalul său aliat în războiul împotriva organizaţiei Stat Islamic (SI). La rândul său, Turcia consideră YPG o organizaţie teroristă.

O serie de alte divergenţe afectează relaţiile dintre cei doi aliaţi ai NATO, printre care arestarea unor membri turci ai personalului consular american şi a unor cetăţeni americani, precum şi retorica anti-SUA. La rândul său, Turcia doreşte ca SUA să-l extrădeze pe Fetullah Gulen, cleric musulman acuzat de Ankara de orchestrarea puciului eşuat din iulie 2016.

Pe fondul disputei diplomatice cu Emiratele Arabe Unite, în decembrie, a fost schimbată şi denumirea străzii pe care se află ambasada acestei ţări la Ankara.