DISTRIBUIȚI
Reuters

Numărul migranţilor care au încercat să intre ilegal în Uniunea Europeană în primele 11 luni ale lui 2021 a fost semnificativ mai mare comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, informează Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă (Frontex), relatează dpa, potrivit agerpres.

Frontex susţine că au existat 184.180 de tentative de trecere ilegală a frontierei pe rutele principale, cu 60 de puncte procentuale mai multe decât în primele 11 luni ale lui 2020, când mişcările migratorii s-au redus din cauza restricţiilor legate de pandemie.


Citește și : Rusia vrea negocieri de securitate rapide şi o nouă convorbire între Putin şi Biden

În acelaşi timp, creşterea înregistrată este de peste 45% faţă de perioada comparabilă din 2019.

Frontex notează că au existat aproape 8.000 de tentative de trecere ilegală a frontierei estice a UE până la sfârşitul lui noiembrie 2021, de 13 ori mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut şi de 12 ori mai multe decât în primele 11 luni ale lui 2019.

Majoritatea oamenilor care încercau să intre în UE erau din Afganistan, Siria şi Irak, a precizat agenţia.

„În noiembrie 2021, situaţia de la frontieră a dat semne de dezescaladare, dar rămâne tensionată”, se precizează în raport.

Mii de migranţi şi refugiaţi au încercat să intre în UE prin Polonia şi ţările baltice din Belarus, în cadrul unei crize atribuite liderului belarus Aleksandr Lukaşenko drept reacţie la sancţiunile comunitare.

Frontex a înregistrat şi o creştere semnificativă a numărului trecerilor ilegale de frontieră pe ruta Balcanilor de Vest, care a fost de 55.310 până în noiembrie, în creştere cu 138 de puncte procentuale faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Citește și : NATO respinge solicitarea Rusiei de a renunţa la aderarea Ucrainei

De asemenea a existat o creştere pe ruta central mediteraneană prin Sicilia şi Malta, unde Frontex a înregistrat 64.000 de tentative de trecere ilegală a frontierei în primele 11 luni ale anului, în creştere cu 89 de puncte procentuale faţă de aceeaşi perioadă din 2020.