DISTRIBUIȚI
Reuters

Numărul soldaţilor americani desfăşuraţi în teatrele de operaţiuni din Orientul Mijlociu rămâne mai degrabă un mister, după publicarea luni de către Pentagon a noilor cifre oficiale mult mai mari decât cele anunţate până acum, relatează AFP, potrivit agerpres.

Potrivit unui raport trimestrial privind situaţia trupelor postat online de către Pentagon, SUA aveau la data de 30 septembrie 15.298 de militari desfăşuraţi în Afganistan, 8.892 în Irak şi 1.720 în Siria.


Aceste cifre sunt foarte diferite de cele prezentate de Pentagon în ultimele luni.

Citeşte şi: Accident feroviar GRAV în Belgia. Doi oameni au murit şi şapte sunt răniţi – FOTO

În mod oficial, Statele Unite dispun de 503 militari pe teren în Siria şi 5.262 în Irak. Aceste cifre reprezintă ceea ce Pentagonul numeşte „nivel de administrare a trupelor”, o măsură din perioada preşedintelui Barack Obama şi care stabileşte o limită a numărului de militari americani desfăşuraţi în Orientul Mijlociu.

Pentagonul reuşeşte să respecte de bine de rău aceste cifre, deşi numărul soldaţilor de pe teren este mult mai mare decât cifrele oficiale, excluzând numărul forţelor desfăşurate pe perioade scurte şi anumite categorii de personal.

„Nu suntem în punctul când putem face un anunţ oficial care să difere de ceea ce noi am anunţat deja”, a indicat un purtător de cuvânt al Pentagonului, colonelul Rob Manning, întrebat luni cu privire la aceste diferenţe.

El a asigurat totuşi că Statele Unite vor anunţa numărul exact al militarilor lor desfăşuraţi în aceste ţări în război fără să precizeze când.

Citeşte şi: Departamentul de Stat al SUA cere Parlamentului din România să NU VOTEZE legile justiției

„Vom fi cât mai transparenţi posibil fără (…) să-i arătăm inamicului capacităţile noastre”, a indicat colonelul Manning.

În faţa situaţiei precare a forţelor guvernamentale din Afganistan care se confruntă cu talibanii, preşedintele Donald Trump a acceptat să crească numărul trupelor americane pe teren.

El a lăsat la latitudinea ministrului apărării, Jim Mattis, toată libertatea pentru a stabili numărul soldaţilor trimişi ca întărire. Ultima cifră anunţată de Pentagon în această ţară era 14.000 de militari americani.