DISTRIBUIȚI
Twitter

Guvernul turc a estimat luni la circa 312.000 numărul de refugiaţi care au reuşit să revină din Turcia la căminele lor din Siria datorită zonelor de securitate create în urma intervenţiilor militare turce începând din august 2016, transmite agenţia EFE, potrivit Agerpres.

”Numărul sirienilor reveniţi în ţara lor datorită climatului de securitate creat de operaţiunile ”Scutul Eufratului” şi ”Ramura de Măslin” este de 311.968”, a anunţat ministrul turc de interne Suleyman Soylu.


Citește și : Cinci deputaţi conservatori europeni, expulzaţi de pe aeroportul din Caracas, vor încerca să intre în Venezuela prin Columbia

Turcia controlează în prezent circa 4.000 de kilometri pătraţi în nordul Siriei, după ce a lansat în august 2016 operaţiunea Scutul Eufratului, pentru a elimina gruparea jihadistă Statul Islamic din oraşul Jarablus, la acea vreme cel mai mare bastion jihadist în apropiere de frontiera turcă.

În ianuarie 2018, Turcia a lansat operaţiunea Ramura de Măslin împotriva forţelor siriano-kurde, aliate cu SUA împotriva jihadiştilor.

Agenţia ONU pentru refugiaţi (UNHCR) a anunţat în decembrie că 135.000 de sirieni refugiaţi în ţări din Orientul Mijlociu au revenit prin mijloace proprii în Siria între anii 2016 şi 2018, dintre care 50.000 din Turcia.

Citește și : Franța: Mai mulţi deputaţi vor penalizarea antisionismului

Conform datelor autorităţilor turce şi apropiate de cele ale UNHCR, în prezent circa 3,6 milioane de refugiaţi sirieni se află în Turcia. Dintre aceştia, aproximativ 65.000 au primit permis de muncă în Turcia şi circa 76.400 au solicitat cetăţenia turcă.