DISTRIBUIȚI
AP

Numărul global al persoanelor refugiate sau strămutate din cauza conflictelor din țările în care se aflau a ajuns la 70,8 milioane, un nou record încă de la înființarea Agenției ONU pentru Refugiați (UNHCR) în 1950, relatează site-ul agenției Dpa, potrivit mediafax.

Populația globală a celor strămutați și refugiați a crescut cu 2,3 milioane de persoane de la sfârșitul anului 2017 până la sfârșitul lui 2018.


Citeşte şi: Trump şi-a lansat campania pentru prezidenţialele din 2020

Cei mai mulți din numărul crescut provin din Etiopia, unde există un conflict intern între etniile din sudul și vestul țării. Aproximativ 1,56 de milioane de etiopieni au fost strămutați anul trecut.

De asemenea, numărul refugiaților din Siria și Nigeria a crescut în ultimul an. Alte state cu numere mari de refugiați sau strămutați sunt Venezuela, Sudan și Congo.

„Am devenit aproape incapabili să facem pace”, a declarat Înaltul Comisar pentru Refugiați, Filippo Grandi.

Noi conflicte produc noi valuri de imigranți, iar cele vechi nu au primit încă o soluție, a semnalat comisarul.

Acesta a mai adăugat că soluțiile sunt greu de găsit din cauza faptului că opiniile membrilor Consiliului de Securitate ONU sunt divizate.

Citeşte şi: Apropiaţii lui Juan Guaido sunt anchetaţi în Venezuela pentru deturnare de fonduri

Venezuela și Siria se află printre țările unde eforturile de a găsi soluții diplomatice și umanitare au fost încetinite din cauza rivalității între membrii permanenți ai Consiliului de Securitate, Rusia și SUA.

Anul trecut, numărul persoanelor care s-au putut întoarce în țările natale a scăzut de la 5 la 2,5 milioane.

Printre țările care au găzduit cei mai mulți imigranți, anul trecut, se numără Turcia și Pakistan, urmate de Uganda, Sudan și Germania.