DISTRIBUIȚI
Emerging Europe

Peste 56.000 de cetăţeni kosovari au solicitat viză în Germania, trei din zece cereri de viză depuse de cetăţeni din regiunea Balcanilor Occidentali provenind din Kosovo, relatează joi euractiv.com, potrivit agerpres.

”Sectoarele din Kosovo cu cel mai mare risc de a pierde forţă de muncă sunt IT-ul, ingineria, asistenţa medicală şi gastronomia”, a explicat Jeton Mehmeti, director de studii în cadrul Institutului GAP.


Citește și : Serghei Lavrov: Dialogul dintre Rusia şi SUA este principalul format de negocieri privind garanţiile de securitate

Motivele pentru care kosovarii pleacă spre Occident sunt salariile mici, condiţiile de trai nefavorabile şi lipsa oportunităţilor din propria ţară.

Mehmeti a avertizat că, în cazul continuării trendului actual, mai multe sectoare economice din Kosovo vor rămâne fără forţă de muncă autohtonă.

Opoziţia politică de la Pristina a criticat guvernul condus de Albin Kurti pentru pasivitate în tratarea acestei probleme. ‘De ce această tăcere, nu eraţi guvernul speranţei? De ce atât de mulţi cetăţeni se grăbesc să părăsească ţara?”, a întrebat preşedintele AAK, Ramush Haradinaj.

Citește și : SUA resping cu fermitate ŞANTAJUL Rusiei în negocieri