DISTRIBUIȚI
dpa

Eforturile Germaniei de a atrage lucrători calificaţi din străinătate nu ţin pasul cu cererea de forţă de muncă a economiei germane, relevă date publicate joi de agenţia federală de ocupare a forţei de muncă, relatează agenţia DPA, potrivit agerpres

Serviciile de plasament ale acestei agenţii au ajutat anul trecut circa 3.200 de lucrători străini calificaţi să obţină un loc de muncă în Germania, cu 700 mai mulţi faţă de 2020.


Citește și : Ucraina îl lasă în libertate pe Petro Poroşenko

Acest număr este însă mult sub nevoia de forţă de muncă a economiei germane. Potrivit directorului respectivei agenţii, Detlef Scheele, Germania are nevoie anual de cel puţin 400.000 de noi lucrători imigranţi, proveniţi atât din UE cât şi din state terţe.

Când legea asupra imigraţiei lucrătorilor calificaţi a intrat în vigoare în anul 2020, autorităţile germane sperau că de atunci înainte cel puţin 10.000 de imigranţi vor veni anual din afara UE în Germania pentru a lucra în această ţară. Însă pandemia COVID-19 şi restricţiile antiepidemice, precum şi schimbările pe piaţa muncii din statele de origine, nu au permis realizarea acestei prognoze.

Citește și : Macron propune ‘o nouă ordine de securitate’ în Europa

Agenţia federală germană de ocupare a forţei de muncă a încheiat acorduri de cooperare cu ţări precum Indonezia, Mexic sau Columbia, pentru a promova venirea în Germania a mai multor lucrători calificaţi din aceste ţări, în urma apelurilor mediului de afaceri din Germania. Aceste acorduri încurajează angajarea în Germania a lucrătorilor specializaţi în diferite meserii, cum ar fi de exemplu asistenţii medicali, bucătarii sau îngrijitorii de spaţii verzi.