DISTRIBUIȚI
ansa

Numărul de migranţi ce au ajuns în Italia pe mare s-a înjumătăţit în 2019 comparativ cu anul precedent, potrivit unor statistici publicate miercuri, informează dpa, potrivit agerpres.

Comparativ cu anul 2017, acest număr a scăzut cu circa 90 la sută, potrivit cifrelor publicate de Ministerul de Interne al Italiei.


Citește și : Cutremur de 6,3 grade în vestul Canadei. Nu a fost emisă alertă de tsunami

Astfel, de la începutul lui 2019 până în 24 decembrie, 11.439 de migranţi au ajuns pe coastele Italiei. În aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul de migranţi sosiţi în Italia pe mare a fost de 23.210, iar în 2017 de 118.914.

Cei mai mulţi dintre migranţii sosiţi în Italia pe mare anul acesta sunt din Tunisia (2.654), fiind urmaţi de cei din Pakistan şi din Coasta de Fildeş.

În conformitate cu un memorandum, Italia oferă bani şi echipament pentru a restabili eficienţa pazei de coastă libiene, astfel ca aceasta să-i poată intercepta pe migranţii care încearcă să ajungă în Europa.

Numărul de migranţi sosiţi în Italia a scăzut accentuat, însă criticii spun că acest lucru a fost posibil în detrimentul drepturilor omului, în condiţiile în care migranţii închişi în taberele din Libia au fost expuşi la grave abuzuri şi torturi.

Citește și : Majoritatea locuitorilor oraşului Seul susţin că cele două Corei trebuie să se unească

După schimbarea guvernului în Italia în 2018, ministrul de interne de atunci şi liderul Partidului de extremă-dreapta Liga, Matteo Salvini, a adoptat o politică dură anti-imigraţie, promovând politica „porţilor închise”.

Noul guvern de centru-stânga, în funcţie din septembrie, a adoptat o atitudine mai blândă faţă de organizaţiile de ajutorare, permiţându-le navelor care salvează migranţi să acosteze. Oricum, majoritatea migranţilor care ajung pe coastele Italiei sosesc cu propriile ambarcaţiuni.