DISTRIBUIȚI
The Nation

Numărul de focoase nucleare operaţionale a crescut la nivel global în 2022, în special din cauza Rusiei şi Chinei, potrivit unui raport al Nuclear Weapons Ban Monitor, publicat miercuri de ONG-ul norvegian Norsk Folkehjelp, informează AFP, potrivit agerpres

De la începutul lui 2023, cele nouă puteri nucleare recunoscute şi prezumate – SUA, Rusia, Regatul Unit, Franţa, China, India, Pakistan, Coreea de Nord, Israel – deţineau 9.576 de focoase nucleare gata să fie utilizate, adică o putere echivalentă „cu peste 135.000 de bombe de la Hiroshima”, potrivit Nuclear Weapons Ban Monitor.


Citește și : Anunţul privind desfăşurarea de arme nucleare în Belarus este PERICULOS

Aceste cifre au fost publicate într-un moment în care Moscova a agitat în repetate rânduri ameninţarea nucleară în contextul invaziei sale asupra Ucrainei.

Sâmbătă, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că a primit acordul Minskului pentru a desfăşura arme nucleare „tactice” în Belarus, ţară situată la porţile Uniunii Europene.

Adaosul de 136 de focoase în stocul nuclear mondial, anul trecut, este pus pe seama Rusiei, care are cel mai mare arsenal de pe planetă (5.889 de focoase operaţionale), precum şi a Chinei, Indiei, Coreei de Nord şi Pakistanului.

„Această creştere este îngrijorătoare şi prelungeşte tendinţa care a început în 2017”, a comentat o responsabilă a raportului, Grethe Lauglo Ostern.

Stocul total de arme atomice, care include de asemenea cele retrase din serviciu, continuă în schimb să scadă. Numărul acestor arme a coborât de la 12.705 la 12.512 într-un an, datorită distrugerii vechilor focoase în Rusia şi în SUA.

Citește și : Suedia şi Finlanda vor deveni ‘ţinte legitime’ pentru Moscova

Dacă introducerea de noi focoase nu se opreşte, „numărul total de arme nucleare din lume va începe de asemenea în curând să crească, pentru prima dată după Războiul Rece”, a atenţionat Grethe Lauglo Ostern.