DISTRIBUIȚI
Reuters

Numărul de civili ucişi sau răniţi în conflictul din Afganistan a scăzut cu 30% în primele nouă luni ale acestui an comparativ cu aceeaşi perioadă a lui 2019, relevă un raport al ONU citat marţi de dpa, potrivit agerpres.

Raportul Misiunii ONU de asistenţă pentru Afganistan (UNAMA) subliniază că, în pofida acestei scăderi, cifrele – 2117 de oameni ucişi şi 3822 răniţi – rămân „excesive şi şocante”.


Citeşte şi: Un copil de trei ani a murit chiar de ziua lui jucându-se cu o armă de foc

Debutul convorbirilor de pace, în septembrie, nu a determinat o scădere a numărului de victime civile, a mai constatat raportul.

„Convorbirile de pace vor avea nevoie de ceva timp pentru a contribui la instalarea păcii. Dar toate părţile implicate pot da fără întârziere prioritate discuţiilor şi pot face urgent paşii suplimentari, necesari de multă vreme, pentru a opri daunele îngrozitoare provocate civililor”, a spus Deborah Lyons, reprezentant special pentru Afganistan al secretarului general al ONU.

Conform raportului, patru din 10 civili ucişi în perioada menţionată au fost copii.

Citeşte şi: Amy Coney Barrett, aleasa lui Trump, a fost confirmată la Curtea Supremă a SUA

Documentul mai arată că în majoritatea cazurilor (58%) responsabile pentru aceste victime au fost elemente antiguvernamentale, în timp ce forţele proguvernamentale au provocat 28% din victime.

Principala cauză a victimelor au reprezentat-o dispozitivele explozive improvizate, urmate de atacuri sinucigaşe, raiduri aeriene şi ciocniri la sol, a consemnat raportul ONU.