DISTRIBUIȚI
Reuters

Numărul americanilor care au depus săptămâna trecută cereri pentru acordarea de alocaţii de şomaj a crescut neaşteptat, sprijinind opiniile că redresarea economiei în urma pandemiei de coronavirus (COVID-19) a încetinit, transmite Reuters, potrivit agerpres

Departamentul Muncii din SUA a anunţat joi că numărul cererilor pentru ajutorul de şomaj a urcat cu 870.000 în săptămâna care s-a încheiat în 19 septembrie, comparativ cu nivelul de 866.000 înregistrat în săptămâna precedentă şi faţă de recordul de 6,87 milioane într-o săptămână din martie. Analiştii se aşteptau la un număr de 840.000 de cereri săptămâna trecută.


Citește și : Croații îl așteaptă pe Mike Pompeo ‘ca pe pâinea caldă’. Sunt foarte aproape să scape de vizele SUA!

Deşi redeschiderea afacerilor în mai a stimulat angajările, cererea în sectorul serviciilor rămâne scăzută, iar nivelul şomajului rămâne ridicat. De asemenea, concedierile s-au extins şi în sectoare ca servicii financiare şi tehnologie, din cauza scăderii cererii.

Indemnizaţie suplimentară de şomaj a fost redusă de la 600 la 300 de dolari pe săptămână, dar fondurile sunt aproape epuizate.

Citește și : Comisia Europeană cere statelor membre să acționeze împotriva pandemiei pentru a evita situația restrictivă din primăvară

Rata şomajului în SUA a înregistrat o scădere peste aşteptări în luna august, chiar dacă numărul de noi locuri de muncă create de angajatorii americani a continuat să scadă, pe măsură ce asistenţa financiară oferită de Guvernul de la Washington s-a terminat.

Raportul publicat recent de Departamentul Muncii arată că economia americană a creat 1,371 milioane de locuri luna trecută, după 1,734 milioane locuri de muncă în iulie. Cu toate acestea, rata şomajului în SUA a scăzut până la 8,4% în august, de la 10,2% în luna iulie. Economiştii intervievaţi de Reuters mizau pe 1,4 milioane noi locuri de muncă şi o rată a şomajului de 9,8% în luna august.