DISTRIBUIȚI

Numărul cazurlor de ”febră” din Coreea de Nord a scăzut vineri, a şaptea zi consecutiv, potrivit agenţiei oficiale nord-coreene de presă KCNA, care nu evocă în mod explicit pandemia covid-19, relatează AFP, scrie news.ro

Potrivit KCNA, vineri s-au înregistrat un pic peste 100.000 de cazuri de ”febră” – cum desemnează Phenianul covid-19 – un bilanţ mult mai mic faţă de cele 390.000 de cazuri pe zi de la începutul lui mai.


Citește și : Putin vrea să restaureze imperiul rus şi războiul ar putea să nu se încheie în 2022

KCNA anunţă un deces din această cauză, vineri, care creşte bilanţul total la 69 de morţi, şi că rata mortalităţii rămâne sub 0,002%.

Potrivit agenţiei, peste trei milioane de persoane s-au îmbonăvit de ”febră” de când autorităţile au recunoscut existenţa acesteia în ţară, la 12 mai.

Autorităţile au anunţat în mod oficial, weekendul trecut, că au reuşit să controleze o intensificare a pandemiei covid-19.

Însă experţi pun la îndoială acest lucru, în contextul în care cei 25 de milioane de nord-coreeni nu au fost vaccinaţi anticovid, iar sistemul sănătăţii nord-coreene este unul dintre cele mai slabe din lume.

Potrvit KCNA, Nordul îşi ”intensifică dezvoltarea şi producţia de teste şi medicamente”.

”Zeci de milioane de medicamente de peste 90 de feluri au fost furnizate în diverse părţi ale ţării numai la 24 mai”, afirmă agenţia de presă.

Coreea de Nord, care a instituit ”starea de urgenţă maximă” împotriva epidemiei, şi-a intensificat producţia de medicamente antipiretice şi de termometre, anunţa săptămâna trecută presa de stat.

Regiunea nord-coreeană a respins – de la începutul pandemiei covid19, descoperită în China la sfârşitul lui 2019 – oferte de vaccinare din China, Rusia şi de la Organizaţia Monduală a Sănătăţii (OMS).

Citește și : Armele au devenit cauza principală de deces în rândul tinerilor americani

 

Potrivit unor experţi, Nordul nu dispune de niciun tratament împotriva covid-19 şi nu are capacitatea să-şi testeze populaţia în masă.

Preşedintele american Joe Biden a anunţat sâmbătă, în cursul unei vizite în Coreea de Sud, că Washingtonul a propus să furnizeze vaccinuri anticovid Coreei de Nord, dar că ”nu a primit niciun răspuns”.