DISTRIBUIȚI

Numărul cazurilor de variola maimuţei raportate pe plan global la sfârşitul lui ianuarie a crescut, dar infectările totale se menţin reduse, a anunţat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit DPA, scrie agerpres

În săptămâna 23-29 ianuarie, au fost raportate 403 cazuri, o creştere de 37%. Un total de 85.449 de infectări şi 89 de decese au fost înregistrate de la începutul anului 2022 până pe 30 ianuarie 2023.


Citește și : Biden subliniază necesitatea respectării regulilor convenite pe Esplanada Moscheilor

Comitetul de urgenţă pentru variola maimuţei din cadrul OMS, format din experţi independenţi care sfătuiesc organizaţia în ceea ce priveşte menţinerea statutului de urgenţă sanitară referitor la epidemia în curs, urmează să se reunească pentru a patra oară pe 9 februarie.

Variola maimuţei este o boală virală rară, descoperită în 1958 în coloniile de maimuţe crescute pentru cercetare. Primul caz la om a fost raportat în 1970, potrivit OMS.

Epidemia curentă a debutat anul trecut. OMS a declarat variola maimuţei urgenţă sanitară în iulie 2022.

Citește și : Trei români au murit într-un grav accident petrecut în Slovenia

Potrivit datelor publicate vineri, o creştere semnificativă a numărului de cazuri s-a înregistrat la sfârşitul lunii ianuarie în regiunea europeană a OMS, care se extinde până în Turkmenistan şi include 53 de ţări.

În această zonă au fost înregistrate 24 de cazuri confirmate, o creştere de 85%. În cifre absolute, cele mai multe cazuri noi au fost raportate în Africa – 88 -, la fel de multe ca în săptămâna precedentă.