DISTRIBUIȚI

Numărul catalanilor care sunt favorabili independenţei de Spania a scăzut semnificativ, conform unui sondaj publicat vineri şi citat de dpa.

Sondajul, realizat de Centrul pentru studierea opiniei publice, instituţie a guvernului catalan, arată că procentul susţinătorilor independenţei a scăzut cu opt procente în rândul populaţiei, ajungând la 40,8%, conform agerpres.


Potrivit aceluiaşi sondaj, procentul catalanilor care vor ca regiunea să rămână în componenţa Spaniei a crescut la 53,9%, în timp ce peste 60% doresc o mai mare autonomie.

Citește și : Siria : Principalele grupări rebele din Ghouta Orientală refuză evacuarea civililor şi combatanţilor

Ancheta, realizată pe un eşantion de 1.200 de persoane, a fost întreprinsă în ianuarie.

După referendumul de independenţă din octombrie, interzis de Curtea Constituţională a Spaniei, Catalonia a intrat într-o criză politică majoră, numeroase companii şi bănci părăsind regiunea din cauza instabilităţii.

Guvernul central de la Madrid a intervenit după declaraţia unilaterală de independenţă care a urmat referendumului, dizolvând parlamentul regional şi convocând noi alegeri pentru 21 decembrie 2017.

Partidele separatiste au câştigat din nou majoritatea mandatelor, ceea ce lasă în continuare sub semnul întrebării viitorul politic al Cataloniei.