DISTRIBUIȚI
Islamic State flag waving on the wind

Pe măsură ce Statul Islamic (SI) a pierdut din teritoriile „califatului” său din Siria şi Irak, numărul atentatelor sângeroase a crescut în întreaga lume, cu atacuri în Marea Britanie, Afganistan, Iran sau Spania.

„Jihadul nu are frontiere”, motiv pentru care „trebuie să purtaţi un război sfânt acolo unde vă aflaţi, inshallah (cu voia lui Allah – n.r.). Allah va fi mulţumit de voi” – acesta este unul dintre mesajele repetate pe parcursul anului 2017 de aparatul de propagandă al Daesh (acronimul în limba arabă al SI), pentru a-şi încuraja susţinătorii să comită atacuri împotriva „necredincioşilor” din întreaga lume, aminteşte EFE.


Iar aceste mesaje s-au înmulţit pe măsură ce teroriştii erau asediaţi şi expulzaţi din „califatul” lor de către grupările kurde şi siriene şi de militari din Rusia, SUA şi Irak. Prin intermediul mai multor reţele sociale, a agenţiei de propagandă Amaq sau în publicaţii, radicalii din SI nu au încetat să proclame că „în casele cruciaţilor (occidentalii – n.r.) nu există nevinovaţi” şi că atacurile nediscriminatorii se realizează „împotriva civililor” în orice loc din lume pentru că „sunt mai dureroase”, conform agerpres .

Şi aşa a şi fost în 2017. Dincolo de miile de victime care au fost ţinte ale atentatelor SI în Siria şi în Irak – doar în anul 2017 peste 10.000 de oameni şi-au pierdut viaţa în atentatele comise de SI în Irak -, teroriştii, fie în celule organizate, fie ca „lupi singuratici”, au semănat teroare în fiecare punct de pe glob.

Citește și : Alberto Fujimori a fost graţiat de președindele peruan Pedro Pablo Kuczynski

Europa a încheiat anul 2016 şocată de încă un atac jihadist, într-un târg de Crăciun în inima Berlinului, unde au murit 12 oameni, călcaţi de un terorist aflat la bordul unui camion. Încă de la primele ore ale anului 2017, un uzbec, care în revendicarea atacului era numit „soldat al califatului”, a deschis focul într-o discotecă din Istanbul în noaptea de Anul Nou, ucigând 39 de persoane. Teroriştii SI nu au mai acţionat pe Bătrânul Continent până în martie, când un „lup singuratic” a ucis la Londra cinci persoane şi a rănit 31, călcându-i cu maşina, în faţa sediului Parlamentului britanic şi pe podul din Westminster.

De altfel, Marea Britanie a fost unul dintre principalele obiective ale SI în 2017. Două luni mai târziu, 22 de persoane, în marea lor majoritate tineri şi copii, au murit la Manchester în timpul unui concert al cântăreţei americane Ariana Grande. Atacul cu bombă a făcut şi 64 de răniţi. În iunie, pe podul Londrei şi în piaţa din Borough, un nou atac coordonat s-a soldat cu 8 morţi, iar în septembrie, într-o staţie de metrou din Londra, un alt atentat a făcut 18 răniţi.

Departe de Europa, Statul Islamic a revendicat în mai un alt atac, de data aceasta în Egipt, împotriva minorităţii copte, ucigând 29 de enoriaşi. Înainte de încheierea lunii mai, mai mulţi atentatori kamikaze ai Daesh au comis două atentate cu maşini-capcană în Bagdad, într-un interval de 10 ore, soldate cu 22 de morţi şi o sută de răniţi.

Jihadiştii au îndrăznit să comită un atentat chiar şi în Iran, în iunie, fapt inedit, într-o ţară controlată ferm de regimul ayatollahilor, în două atacuri asupra a două simboluri naţionale: Parlamentul şi mausoleul imamului Khomeini, la Teheran, soldate cu cel puţin 17 morţi.

Violenţa SI a ajuns în august şi la Herat, în Afganistan, un atac sinucigaş soldându-se cu 29 de morţi, iar la scurt timp şi în centrul oraşelor spaniole Barcelona şi Cambrils, în atacuri pierzându-şi viaţa 14 persoane. Iar în octombrie, două persoane au fost ucise în oraşul francez Marseille, înjunghiate de un jihadist.

Activităţile simpatizanţilor Statului Islamic în întreaga lume, demonstrează că nu este vorba despre un simplu grup de indivizi radicalizaţi, ci arată că aceştia sunt reprezentanţii unei ideologii care se poate manifesta în mod violent în orice parte a globului. Atacurile cu vehicule capcană, imposibil de prevenit, comise de jihadişti pro-SI, au însângerat străzile din Ierusalim şi Stockholm. Aceste atacuri au avut loc în pofida distrugerii aproape complete a structurii terestre a organizaţiei SI în Irak şi Siria, la capătul unei ofensive coordonate, lansată în toamna anului 2016, aminteşte AFP.

Potrivit experţilor, Daesh încearcă să domine lumea, nu doar Orientul Mijlociu, cu legiunea sa de fanatici care vor să-şi extindă teroarea la nivel global, cu toate că 95% dintre victime continuă să provină din rândurile musulmanilor. De aceea, tancurile şi avioanele marilor puteri, care până acum s-au dovedit eficiente pentru a controla SI pe câmpul de luptă, nu vor fi utile în viitorul apropiat, experţii fiind de părere că vor trebui căutate noi forme de combatere a fanatismului pe care SI a reuşit să-l disemineze pe tot globul.