DISTRIBUIȚI

Numărul 2 din principalul partid de extremă dreapta danez a fost condamnat vineri la şase luni de închisoare cu suspendare de către justiţie pentru abuz de finanţări europene şi uz de fals, informează agenţia France Presse, potrivit agerpres.  

Morten Messerschmidt (40 de ani), în prezent deputat şi vicepreşedintele Partidului Popular danez (DF), era urmărit în instanţă în cadrul unui scandal, izbucnit în 2016, cu privire la finanţările Mişcării pentru Europa Libertăţilor şi a Democraţiei (MELD), o alianţă de partide naţionaliste pe care el o conducea la data comiterii faptelor, perioada 2014-2015.


Citește și : OMS se opune vaccinării obligatorii

Fonduri europene în valoare de aproximativ 13.000 euro fuseseră utilizate în cadrul unei universităţi de vară a DF în Danemarca în 2015, fără însă a avea legătură cu politica europeană, ceea ce contravine cadrului definit pentru folosirea fondurilor europene alocate partidelor.

”Nu a existat nicio conferinţă MELD la Skagen în 2015. Virarea de către MELD a 13.178 de euro a acoperit caracterul unei finanţări directe sau indirecte a unui partid naţional, DF, cu încălcarea manifestă a articolului 7 al Regulamentului (CE) 2004/2003 al Parlamentului European şi al Consiliului din 4 noiembrie 2003”, şi-a motivat decizia tribunalul din Lyngby, din apropiere de Copenhaga.

Între altele, Messerschmidt a făcut uz de fals pentru această conferinţă, acuzaţie pe care o respinge.

Citește și : 22 de algerieni au fost arestaţi pentru declanşarea masivelor incendii de vegetaţie

Potrivit concluziilor prezentate în 2019 după ancheta Oficiului european de luptă antifraudă (OLAF), cheltuieli în valoare de circa 500.000 de euro au fost rambursate MELD în mod nejustificat pentru perioada 2012-2015.

Morten Messerschmidt a contestat însă concluzia OLAF. ”Afacerea nu s-a încheiat”, a spus el în faţa presei, exprimându-şi dorinţa de a continua să-şi asume funcţiile politice.