DISTRIBUIȚI

Portugalia a fost afectată duminică de un număr record de incendii forestiere, care au provocat moartea a cel puţin trei persoane în centrul ţării, au anunţat serviciile de intervenţie, transmite AFP.

Incendiile au dus de asemenea la rănirea uşoară a 25 de oameni din rândul populaţiei şi al pompierilor, majoritatea primind îngrijiri în urma inhalării de fum sau a unor căzături, conform unui bilanţ furnizat de purtătoarea de cuvânt a Autorităţii naţionale de protecţie civilă, Patricia Gaspar.


Peste 440 de incendii sau începuturi de incendiu au fost semnalate de-a lungul Portugaliei, duminică, până la ora locală 22.

„Am trăit cea mai neagră zi de la începutul anului în materie de incendii”, a comentat Gaspar în cursul serii.

Peste o sută de incendii rămâneau active în cursul nopţii, mobilizând circa 6.000 de pompieri. Aproximativ 30 dintre acestea, care făceau ravagii în centrul şi nordul ţării, erau considerate „importante” din cauza duratei lor şi a mijloacelor deplasate pentru intervenţie.

Cel puţin 20 de sate au fost evacuate şi mai multe case au fost mistuite de flăcări”, a indicat purtătoarea de cuvânt a protecţiei civile.

Circulaţia a fost întreruptă pe trei autostrăzi, printre care şi cea care leagă Lisabona de Porto.

Acest val de incendii este cauzat de „temperaturile net superioare mediei sezonului şi de efectul acumulat al secetei ce se face simţită aproape de la începutul anului”, a explicat Patricia Gaspar.

Circa 216.000 de hectare de vegetaţie au ars în Portugalia din ianuarie până la finalul lui septembrie, conform unei estimări a Institutului pentru conservarea naturii şi a pădurilor.

În 2003, suprafaţa arsă a atins un record de aproape 426.000 hectare, dar anul 2017 va rămâne marcat de incendiul cel mai ucigaş din istoria ţării, soldat, la jumătatea lunii iunie, în apropiere de Pedrogao Grande (centru), cu 64 de morţi şi peste 250 de răniţi.