DISTRIBUIȚI
Flash90

Armata israeliană a anunţat că numărul de femei din cadrul unităţilor de luptă a atins un nivel record în acest an, a relatat duminică AFP, conform agerpres.

Pe parcursul acestui an, 2.700 de femei au fost înrolate în unităţi combatante, a declarat un ofiţer israelian jurnaliştilor, referindu-se la cifre publicate după recrutarea din noiembrie.


Martie şi noiembrie sunt principalele perioade de recrutare în armata israeliană. Serviciul militar obligatoriu este de doi ani şi opt luni pentru bărbaţi şi de doi ani pentru femei.

Citeşte şi: ÎNCEPE? Americanii trimit în Coreea sute de avioane militare. Nume de cod: ‘Vigilant Ace’ – VIDEO

Majoritatea recruţilor combatanţi activează în unităţi mixte.

Ofiţerul a subliniat că la gărzile de frontieră procentajul femeilor a crescut de la 15% la 35% în trei sau patru ani.

În cea ce priveşte recrutarea evreilor ultraortodocşi, el a indicat că obiectivul stabilit de către guvern, de 3.200 de ultraortodocşi înrolaţi, nu a fost atins deoarece în 2017 numai 2.850 au acceptat să-şi îndeplinească serviciul militar.

Serviciul militar al ultraortodocşilor a fost mult timp subiect de dezbateri în Israel şi este în mod constant cauza ciocnirilor între membri ai acestei comunităţi (aproximativ 10% din populaţia israeliană) şi poliţie.

O decizie luată la începutul lunii septembrie de către Curtea Supremă care stabileşte că ultraortodocşii trebuie să-şi efectueze serviciul militar ca şi ceilalţi şi arestarea câtorva dintre cei care nu s-au prezentat la centrele de recrutare au provocat manifestaţii în ultimele săptămâni.

Citeşte şi: Thailanda. Sute de mii de sinistraţi în urma inundaţiilor catastrofale

Cu toate acestea, aplicarea deciziei Curţii Supreme a fost amânată cu un an.

Ofiţerul citat a adăugat că există o ‘creştere generală continuă’ a numărului de ultraortodocşi în armată stabilită la 15% între 2016 şi 2017, datorită, în special, a creşterii demografice importante a acestui grup de populaţie.