DISTRIBUIȚI
DW

Zeci de mii de persoane au participat la marşul Pride de la Varşovia sâmbătă, tema drepturilor persoanelor gay fiind un subiect de importanţă majoră în campania electorală din Polonia, conform Reuters, potrivit news.ro .

Parada a avut loc în contextul în care partidul Lege şi Justiţie (PiS) aflat la putere şi-a înăsprit opoziţia faţă comunitatea LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender), comunicând că susţinerea opoziţiei faţă de problemele LGBT ameninţă cultura poloneză.


Citește și : Dodon recunoaște în fața lui Plahotniuc că primea până la un milion de dolari pe lună din Rusia

PiS a pus accent în campania pentru alegerile europarlamentare pe mesaje împotriva comunităţii LGBT iar tema va rămâne cel mai probabil un subiect major înaintea unui vot naţional care va avea loc în toamnă.

Analiştii susţin că PiS speră să mobilizeze astfel baza sa de votanţi din mediul rural prin o atitudine ostilă liberalismului occidental şi să beneficieze de diviziunile din ce în ce mai mari în societate privind politicile faţă de minorităţi, mediu, avort şi imigraţie.

Varşovia este un oraş mai liberal decât majoritatea zonelor conservatoare din mediul rural, unde PiS beneficiază de o susţinere puternică.

La paradă au participat în mare parte persoane tinere îmbrăcate în haine pline de culoare care au dansat, cântat şi au purtat steagul comunităţii LGBT.

„Sunt aici pentru fiul meu, care este gay şi pentru prietenii lui. Vreau să arăt că sunt alături de ei”, a declarat Tatiana Pawlowa, o femeie în vârstă de 83 de ani.

Un purtător de cuvânt al primăriei din Varşovia a declarat că în jur de 50.000 de persoane erau aşteptate la paradă, faţă de 45.000 care au participat la un eveniment similar în 2018.

„Această paradă bate recorduri ca număr de participanţi”, a declarat el.

Citește și : Criză politică în R.Moldova: CCM declară neconstituțională numirea Maiei Sandu în funcția de premier

Rafal Trzaskowski, primarul Varşoviei, care a câştigat alegerile din capitală din 2018 împotriva unui candidat al PiS, a fost criticat de partidul aflat la putere pentru planurile sale de a introduce un program de educaţie sexuală care va învăţa studenţii despre orientările sexuale, discriminare şi sănătatea reproductivă.

„Nu toată lumea trebuie să participe la un marş al egalităţii, dar toată lumea ar trebui să respecte drepturile minorităţilor. Acest lucru nu are legătură cu faptul că eşti de stânga sau conservator”, a declarat Trzakowski.