DISTRIBUIȚI

Ministerul Sănătăţii din Irak a anunţat joi că a înregistrat 3.841 de cazuri de infectări cu noul coronavirus în 24 de ore, un număr record după identificarea primului caz de COVID-19 în februarie în această ţară, relatează AFP, potrivit agerpres.

Noii pacienţi ridică la 164.277 numărul total de cazuri de COVID-19 din Irak, dintre care 5.641 soldate cu decese şi 117.208 cu vindecări, conform cifrelor oficiale comunicate zilnic de minister.


Citește și : Preşedintele Turciei îl acuză pe Macron de intenţii coloniale în Liban: ‘Noi nu ne ducem să facem poze!’

În prezent, Irakul este una dintre ţările din Orientul Mijlociu cel mai afectate de pandemie, însă rămâne în continuare mult în urma vecinului său Iranul, cu peste 300.000 de cazuri şi circa 18.000 de decese.

În ţară, care până în anii 1980 se mândrea cu faptul că dispune de unul dintre cele mai bune sisteme medicale din Orientul Mijlociu – gratuit pentru toţi – spitalele publice au ajuns în paragină – cu echipamentele lor vechi, personal slab instruit şi clădirile dărăpănate.

Citește și : Zeci de clădiri istorice din Beirut riscă să se prăbușească în orice moment

Cu toate acestea, bugetul alocat sănătăţii este de doar 2% în Irak, deşi se numără printre ţările cele mai bogate în resurse de petrol.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Irakul dispune de 14 paturi de spital la 10.000 de locuitori, faţă de 60 în Franţa, spre exemplu. Odată infectaţi, mulţi irakieni preferă să se trateze acasă.