DISTRIBUIȚI
© Bloomberg

Japonia a depăşit miercuri pentru prima dată 5.000 de contagieri într-o singură zi, majoritatea dintre ele la Tokyo, unde s-a înregistrat un nivel maxim de infectări, în condiţiile în care guvernul se pregăteşte să anunţe o nouă stare de urgenţă sanitară, relatează EFE, potrivit agerpres.  

Numărul contagierilor în capitala niponă a ajuns miercuri la 1.591, cu 254 mai multe decât recordul înregistrat la 31 decembrie. Şi la Tokyo tendinţa este în creştere, capitala acumulând un sfert din totalul celor 260.000 de infecţii înregistrate la nivel naţional.


Citește și : Comcyber, unitatea specială a armatei franceze în lupta cibernetică, va lucra doar în conflictele ‘de la stat la stat’

Miercuri au fost raportate 5.307 noi cazuri, fiind depăşită pentru oară cifra de 5.000 de contagieri de la începerea pandemiei, potrivit postului naţional de televiziune NHK.

Aceste date apar într-un moment în care guvernul se pregăteşte să anunţe o nouă stare de urgenţă sanitară în capitală şi în alte trei prefecturi învecinate, care sunt şi cele mai afectate de cel de-al treilea val de contagieri care a început la mijlocul lunii noiembrie.

Starea de urgenţă conferă guvernelor regionale puterea de a lua măsuri speciale, precum închiderea şcolilor şi a spaţiilor publice, sau scurtarea programului centrelor comerciale.

Citește și : BoJo vine cu precizări în parlament: CUM și CÂND va fi ridicat LOCKDOWN-ul în UK?

Executivul central se pregăteşte să anunţe joi starea de urgenţă în patru prefecturi cu durata de o lună, după încheierea consultărilor cu experţii sanitari şi prezentarea acestei măsuri Dietei (Parlament).

Noua stare de urgenţă sanitară, asemeni celei declarate între lunile aprilie şi mai, nu include izolarea obligatorie a populaţiei, deoarece cadrul legal din Japonia nu cuprinde dispoziţii pentru a putea impune această măsură.