DISTRIBUIȚI
mirror.co.uk

Nicio petrecere de Crăciun nu va fi organizată în acest an în imobilul din Downing Street 10, biroul premierului britanic, după indignarea provocată de dezvăluirile privind o reuniune pe 18 decembrie 2020, într-o perioadă de restricţii stricte legate de pandemia de coronavirus, informează AFP, potrivit agerpres

„Nu există niciun plan în acest sens”, a declarat purtătorul de cuvânt al premierului britanic Boris Johnson, întrebat de jurnalişti vineri despre organizarea unei petreceri de Crăciun pe Downing Street.


Citește și : Talibanii din Pakistan renunţă la armistiţiul cu forţele guvernamentate

El a precizat că această decizie a fost luată „în urma planului B”, o serie de restricţii anunţate de guvern miercuri pentru a încetini avansul variantei Omicron, şi în urma „ultimelor date de care dispunem” privind situaţia sanitară.

Regatul Unit este una dintre ţările cele mai afectate de pandemia de COVID-19, înregistrând peste 146.000 de morţi. Aproape 50.000 de noi infectări sunt raportate cotidian.

Pentru a limita propagarea variantei Omicron, guvernul a anunţat introducerea paşaportului vaccinal pentru anumite reuniuni de mari proporţii. Executivul britanic a recomandat şi revenirea la telemuncă începând de luni, fără a sfătui însă firmele să renunţe la tradiţionalele petreceri de Crăciun între colegi, ceea ce i-a adus critici.

Guvernul este în plus acuzat că nu-şi respectă propriile reguli, după ce media au dezvăluit că mai multe petreceri sau reuniuni ar fi fost organizate iarna trecută, într-un moment în care britanicii erau rugaţi să nu-şi viziteze apropiaţii.

Guvernul conservator a fost deja acuzat în trecut de alte încălcări ale restricţiilor pentru combaterea COVID-19.

Acest nou scandal a dăunat popularităţii lui Boris Johnson, aflată la cel mai scăzut nivel de când e prim-ministru, indică un sondaj YouGov apărut vineri, potrivit căruia două treimi dintre britanici (66%) au acum o opinie defavorabilă faţă de el.

Una dintre consilierele sale, care a glumit într-o înregistrare care a devenit publică pe tema unei petreceri care ar fi avut loc în Downing Street pe 18 decembrie, a demisionat.

Citește și : Chile LEGALIZEAZĂ căsătoriile gay

În această săptămână, Boris Johnson şi-a cerut scuze şi a anunţat o anchetă internă efectuată de cel mai înalt funcţionar public britanic, Simon Case, promiţând „consecinţe pentru cei care nu au respectat regulile”.

Potrivit purtătorului său de cuvânt, prim-ministrul îi acordă totuşi în continuare încredere şeful său de comunicare, Jack Doyle, care ar fi acordat recompense în timpul evenimentului de la 18 decembrie.