DISTRIBUIȚI
afp

Vicepremierul italian Matteo Salvini a reacţionat joi după rechemarea la Paris a ambasadorului francez pentru consultări, dând asigurări că guvernul de la Roma nu doreşte să intre în polemici, transmite AFP, potrivit agerpres.

‘Nu dorim să ne certăm cu nimeni, nu ne interesează polemica: noi suntem oameni de acţiune şi apărăm interesele italienilor’, a afirmat Salvini într-un comunicat.


Citește și : Rusia se oferă să ajute SUA în convorbirile de pace cu talibanii din Afganistan

‘Suntem complet dispuşi să ne întâlnim cu preşedintele (francez Emmanuel) Macron şi cu guvernul francez, să ne aşezăm în jurul unei mese’, a adăugat liderul Ligii.

Din punctul de vedere al Ministerului de Interne, pe care îl conduce, Matteo Salvini invocă ‘trei probleme fundamentale’ de rezolvat cu partea franceză.

El reclamă, în primul rând, ‘sfârşitul returnărilor la frontieră, care au depăşit 60.000 în 2017, inclusiv femei şi copii abandonaţi în păduri’.

În al doilea rând, vicepremierul cere revenirea în Italia a celor ‘vreo 15’ ‘terorişti italieni’, foşti militanţi de extremă stânga în perioada aşa-numită a ‘anilor de plumb’, ‘care au fost condamnaţi, dar duc o viaţă confortabilă în Franţa’.

În fine, Salvini cere Franţei să înceteze ‘să-i lezeze pe lucrătorii noştri frontalieri care sunt, practic, victime ale umilirilor zilnice la frontiera franceză, prin controale care durează ore în şir’.

‘Suntem pregătiţi şi disponibili, într-un spirit constructiv, să întoarcem pagina pentru binele poporului nostru’, a încheiat Salvini.

Ministerul de Externe de la Paris a anunţat joi că Franţa şi-a rechemat ‘pentru consultări’ ambasadorul din Italia după o serie de ‘declaraţii revoltătoare’ şi ‘atacuri fără fundament’ şi fără ‘precedent’ ale unor responsabili italieni.

Citește și : Merkel: Germania nu va deveni dependentă de gazele ruseşti

Reacţia ministerului intervine după ce, marţi, vicepremierul italian Luigi Di Maio, liderul Mişcării 5 Stele (antisistem), s-a întâlnit cu reprezentanţi ai ‘vestelor galbene’, mobilizaţi de mai multe săptămâni împotriva preşedintelui francez Emmanuel Macron.

Aceasta a fost precedată de o serie de atacuri ale lui Di Maio, precum şi ale celuilalt vicepremier, Matteo Salvini, împotriva împotriva Franţei, a guvernul de la Paris şi a preşedintelui Macron.