DISTRIBUIȚI

Organizaţia pentru interzicerea armelor chimice (OIAC) va include agentul neurotoxic Noviciok pe lista cu substanţe interzise, în urma unei propuneri în acest sens adoptate luni de membrii săi, informează Reuters, potrivit agerpres.

Cei 41 de membri ai forului de decizie al OIAC au convenit, în baza propunerii făcute de SUA, Olanda şi Canada, să adauge pe lista cu substanţe interzise „două familii de agenţi chimici de mare toxicitate”, între care Noviciok, creat în era sovietică şi folosit în atacul de anul trecut de la Salisbury, în Anglia.


Vezi și: Un avion Boeing 707 s-a prăbușit în Iran – FOTO/VIDEO

Ambasadoarea Canadei la OIAC, Sabine Nolke, a menţionat pe Twitter că „Rusia s-a disociat de consens”.

Decizia OIAC de luni a fost confidenţială şi nu au fost făcute publice alte detalii.

Citește și: Donald Trump amenință că va ‘devasta economic’ Turcia

Este prima schimbare de acest gen legată de lista OIAC cu substanţe interzise – care mai cuprinde între altele VX, gazul sarin sau iperita – de la înfiinţarea organizaţiei, în 1997, în baza Convenţiei privind interzicerea armelor chimice. Cele 197 de state membre au 90 de zile pentru a formula obiecţii la această decizie.

Fostul agent rus Serghei Skripal şi fiica sa Iulia au supravieţuit anul trecut contaminării cu Noviciok. Londra a acuzat Rusia pentru acest caz, însă Moscova a negat orice implicare.