DISTRIBUIȚI
www.independent.co.uk

Cei doi britanici expuşi agentului neurotoxic noviciok au petrecut – cu o zi înainte să fie spitalizaţi în stare critică – o zi la Salisbury, unde au fost otrăviţi Serghei şi Iuia Skripal în urmă cu patru luni, a declarat unul dintre prietenii lor pentru AFP, conform news.ro .

”Am petrecut cu toţii ziua la Salisbury, ne-am dus în diverse magazine şi în Parcul Elizabeth Gardens, la un pahar, era o zi frumoasă de vară”, a povestit Sam Hobson, în vârstă de 29 de ani.


Citește și : Cineastul ucrainean Oleg Senţov, întemniţat pentru „terorism” în Rusia, a pierdut 15 kilograme după mai mult de 50 de zile de greva foamei (familia)

Apoi, prietenii săi – pe care i-a identificat ca fiind Charlie Rowley şi Dawn Sturgess – ”au plecat să discute”.

Sâmbătă dimineaţa, salvarea a fost chemată către ora locală 10.15 (12.15, ora României), la o femeie care şi-a pierdut cunoştinţa, pe Muggleton Road, la Amesbury, unde locuieşte Charlie Rowley.

Venit la prietenul său dimineaţa, Sam Hobson a văzut ”numeroase ambulanţe” ale salvatorilor – în ţinută de protecţie şi pompieri.

Charlie Rowley i-a spus că Dawn Sturgess s-a plâns de dureri de cap, iar apoi s-a prăbuşit cu ”spunăieşindu-i din gură”.

”El a chemat ambulanţa, pentru că ea nu mai respira”, a declarat Sam Hobson.

După plecarea salvatorilor, Sam Hobson şi Charlie Rowley s-au dus la o farmacie Boots, de unde Charlie Rowley voia să ia medicamente.

Ei s-au oprit, apoi într-un centru baptist, pentru a lua ceva de mâncare.

Ei s-au întors, după aceea, pe Muggleton Road, unde Charlie Rowley a început să strângă lucruri ale prietenei sale, pentru a se duce la spital, după care a început să se simtă rău.

Citește și : Guvernul german şi cel ungar au ‘viziuni diferite’ cu privire la abordarea migraţiei, constată Merkel

”Lui a început să-i fie foarte cald şi să transpire. S-a dus să facă un duş, a rămas puţin în camera sa, iar când a ieşit era ciudat”, a pvestit prietenul său. ”Se clătina în faţă şi-n spate”, ”ochii îi erau roţii”, ”era în altă lumel, halucina”, a declarat el.

”Nu l-am mai văzut niciodată aşa”, a declarat tânărul, care a chemat salvarea, ”panicat”.

Salvatorii au fost alertaţi către ora locală 15.30 (17.30, ora României), a precizat poliţia.

Anchetatorii au presupus mai întâi că pacienţii s-au drogat cu o substanţă potenţial contaminată.

Charlie Rowley ”consumă droguri, dar ea nu şi nu-i place că el ia, aşa că el încearcă să se oprească”, a declarat Sam Hobson. El crede că ei ”probabil au atins ceva (la Salisbury) şi s-au contaminat”.

Luni, ”din cauza simptomelor” bolnavilor, eşantioane prelevate de la cei doi pacienţi au fost trimise la Laboratorul Militar de la Porton Down, a declarat şeful antiterorismului Neil Basu.

Miercuri seara, el a anunţat că cuplul a fost victima agentului noviciok, ”acelaşi agent inervant ca cel care i-a otrăvit pe Iulia şi Serghei Skripal”, un produs conceput în Uniunea Sovietică şi pe care Londra a acuzat Moscova, în martie, că l-a folosit contra fostului său spion refugiat în Marea Britanie şi a fiicei acestuia.

Cinci locuri au fost înconjurate cu cordoane ale poliţiei, şi anume două la Salisbury – Parcul Queen Elizabeth Gardens şi o pubelă în faţa Căminului pentru persoane fără adăpost John Baker House – şi trei la Amesbury – centrul baptist, farmacia Boots şi locuinţa în care au fost găsite cele două victime, pe Muggleton Road.

Peste 100 de detectivi din cadrul serviciilor antiteroriste au fost mobilizaţi, alături de poliţia locală.

Potrivit ultimului comunicat al poliţiei, ”nimeni altcineva nu a resimţit simptome” asemănătoare celor ale cuplului, iar riscul la adresa publicului este ”slab”.