DISTRIBUIȚI

Publicaţia independentă Novaia Gazeta din Rusia a anunţat miercuri că a fost amendată cu 350.000 de ruble (circa 5700 de dolari) pentru „abuz de libertate a presei”, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Infracţiunea a constat în publicarea în martie a unei relatări a unui martor ocular din oraşul ucrainean Herson, ocupat de forţele ruse. Novaia Gazeta a şters materialul respectiv de pe site la cererea Roskomnadzor, organismul de control al media din Rusia, a precizat purtătoarea de cuvânt Nadejda Prusenkova.


Citeşte şi: Variola maimuţei: OMS deplânge atacurile împotriva maimuţelor în Brazilia – Black News

Ea a adăugat că publicaţia va ataca sentinţa cu apel.

Novaia Gazeta a fost unul din liderii presei independente din Rusia încă din anii 1990, iar redactorul-şef Dmitri Muratov a fost unul din laureaţii Premiului Nobel pentru Pace în 2021, pentru eforturile sale de apărare a libertăţii de exprimare.

Citeşte şi: Republicanii ameninţă cu o anchetă privind percheziţia de la Mar-a-Lago – Black News

Publicaţia şi-a întrerupt operaţiunile în Rusia în martie, după avertismente repetate din partea Roskomnadzor privind modul în care reflectă invazia rusă în Ucraina, numită oficial la Moscova „operaţiune militară specială”. Între timp, legislaţia rusă a incriminat orice reflectare în presă a războiului care diferă de rapoartele oficiale.