DISTRIBUIȚI
afp

Preşedintele Algeriei, Abdelmadjid Tebboune, a graţiat marţi peste 3.000 de deţinuţi care ispăşeau pedepse de mai puţin de şase luni de închisoare, în contextul în care încearcă să obţină sprijin după mai multe luni de tulburări politice, relatează Reuters, scrie agerpres.

Tebboune, ales în decembrie într-un vot contestat de o uriaşă mişcare de protest care cere schimbarea întregii elite politice conducătoare, a spus că prioritatea sa este restabilirea încrederii.


Citește și : UE RESPINGE planul de pace elaborat de Trump pentru conflictul israelo-palestinian

Mii de persoane încă protestează în fiecare vineri, însă numărul lor pare să fi scăzut de la alegerea lui Tebboune şi de la propunerea sa de a avea discuţii cu opoziţia.

Luna trecută, el a dispus de asemenea eliberarea a zeci de persoane care fuseseră închise pentru că au luat parte la proteste.

El a promis totodată lansarea unui proces pentru a oferi publicului şansa unor amendamente constituţionale printr-un referendum, cu scopul de a creşte rolul parlamentului şi de a spori libertăţile politice.

Un tribunal din Alger l-a achitat luni pe Samir Benlarbi, un activist şi un lider al mişcării de protest care a fost reţinut timp de peste patru luni pentru „lezarea unităţii naţionale”.

Citește și : Zeci de arestări în trei operaţiuni antidrog în sudul Italiei

Alţi câţiva activişti sunt încă în detenţie în aşteptarea procesului la Alger şi în alte oraşe, însă nu este clar dacă printre cele 3.471 de persoane graţiate marţi se numără şi cei închişi pentru implicarea în protestele politice recente.