DISTRIBUIȚI
twitter

Noul preşedinte ucrainean, Volodimir Zelenski, le-a cerut miercuri ţărilor occidentale să înăsprească sancţiunile împotriva Moscovei, care a decis să simplifice procedurile de acordare a paşapoartelor ruse pentru locuitorii din Doneţk şi Lugansk, regiuni separatiste din estul Ucrainei, relatează AFP, potrivit Agerpres.

”Ucraina contează pe sprijinul comunităţii internaţionale (…) şi pe sporirea presiunilor diplomatice şi a sancţiunilor împotriva Rusiei”, se arată într-un comunicat difuzat de echipa preşedintelui ucrainean ales, un actor de comedie fără experienţă în politică şi care a câştigat duminică turul doi al alegerilor prezidenţiale cu peste 73% din voturi.


Citește și : Noul guvern estonian, din care fac parte şi miniştri eurosceptici, a primit girul preşedintelui ţării

Această decizie ”este o nouă confirmare a rolului real al Rusiei de stat agresor, care duce un război împotriva Ucrainei”, se arată în comunicat.

Preşedintele rus Vladimir Putin a simplificat miercuri, printr-un decret, acordarea cetăţeniei ruse locuitorilor din regiunile separatiste ucrainene Doneţk şi Lugansk. Solicitanţii vor putea primi paşaport ruse ”în termen de trei luni” de la depunerea cererii.

Această decizie este considerată de mulţi observatori de la Kiev drept o încercare a Moscovei de a „testa rezistenţa” preşedintelui ales Zelenski.

Preşedintele ucrainean în exerciţiu Petro Poroşenko, care va părăsi postul după învestirea succesorului său la începutul lunii iunie, a cerut de asemenea înăsprirea sancţiunilor împotriva Moscovei, denunţând ”o interferenţă rusă fără precedent” şi o ”încălcare brutală a suveranităţii şi a integrităţii teritoriale ale Ucrainei”.

Citește și : Trump avertizează că se va adresa Curţii Supreme dacă ‘democraţi tendenţioşi’ vor încerca să îl demită

„Este o încercare de a justifica şi de a justifica prezenţa militară rusă” în teritoriile separatiste, a adăugat el.

Ucraina este afectată de cinci ani de un război cu separatiştii proruşi soldat cu aproape 13.000 de morţi, un bilanţ care continuă să crească. Rusia, care a anexat la începutul anului 2014 peninsula ucraineană Crimeea, este acuzată de Kiev şi ţările occidentale că acordă sprijin militar separatiştilor.