DISTRIBUIȚI
Gustavo Petro

Noul preşedinte columbian ales, Gustavo Petro, a propus duminică să se pună capăt sistemului de extrădare în Statele Unite a persoanelor care se vor supune justiţiei columbiene, informează AFP, potrivit agerpres.  

Într-un interviu pentru site-ul Cambio, Petro, primul politician de stânga ales preşedinte al Columbiei, a sugerat să ‘se lege extrădarea de nerespectarea proceselor de destructurare paşnică a traficului de droguri’.


Citește și : Zelenski: A doua armată a lumii a înfrânt triumfătoare o grădiniţă şi un bloc din Kiev

Această măsură ar depinde de ‘o negociere cu Statele Unite şi poate că ele nu o doresc. Sau poate că da’, a spus Gustavo Petro, în vârstă de 62 ani, senator, ex-primar al Bogotei şi fost luptător de gherilă, ales la 19 iunie cu 50,44% din voturi.

Extrădarea ‘este un tratat bilateral şi, prin urmare, suntem doi, la fel ca într-o căsătorie’, a subliniat el.

Washingtonul şi Bogota, principalul său aliat în regiune, colaborează de aproape o jumătate de secol în cadrul luptei împotriva traficului de droguri.

La două zile după alegerea sa, Gustavo Petro a discutat prin telefon cu preşedintele american Joe Biden, care s-a angajat, a spus el, la ‘o relaţie egală’. Biden a afimat că speră ‘să se continue întărirea cooperării bilaterale’.

În cadrul ambiţiosului său program de a transforma o ţară marcată de fracturi sociale profunde şi violenţe, Petro a anunţat în campanie o ‘politică de supunere colectivă’ faţă de justiţie pentru traficanţii de droguri, fără a da mai multe detalii.

Extrădarea a fost multă vreme unul din instrumentele principale folosite pentru pedepsirea liderilor cartelurilor cocainei, precum Otoniel, fostul şef al celui mai mare cartel columbian, predat Statelor Unite în mai.

Citește și : Producţia de petrol din Ecuador este la un ‘nivel critic’ și va fi suspendată în 48 de ore dacă protestele continuă

Columbia rămâne cel mai mare producător mondial de cocaină, iar SUA principalul consumator al acestui drog.

Gustavo Petro îşi va prelua oficial mandatul la data de 7 august, însă transferul de putere a început deja. Joi, el s-a întâlnit cu preşedintele în funcţie, conservatorul Ivan Duque, şi a început formarea viitorului său guvern.