DISTRIBUIȚI
CNN

Petr Pavel, care a câştigat sâmbătă alegerile prezidenţiale în Republica Cehă, a avut duminică o discuţie cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi intenţionează să aibă luni un dialog cu preşedinta Taiwanului, potrivit echipei sale, în încercarea de a se delimita de liniile directoare ale predecesorului său, relatează AFP, potrivit agerpres.

Pavel, un fost general şi fost şef al comitetului militar al NATO, susţinător al ajutorului militar pentru Ucraina, l-a învins sâmbătă în alegeri pe fostul prim-ministru Andrej Babis.


Citește și : Netanyahu promite un răspuns ‘puternic, rapid şi precis’ dat ‘terorismului’, după două atacuri palestiniene în Ierusalimul de Est

El urmează să depună jurământul pe 9 martie, când îi va urma în funcţie lui lui Milos Zeman, un om politic controversat care a avut legături strânse cu Vladimir Putin şi Xi Jinping, înainte de a-şi schimba poziţia cu 180 de grade după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022.

Petr Pavel, un susţinător ardent al aderării Ucrainei la Uniunea Europeană, a anunţat într-o postare pe Twitter că a discutat la telefon cu Zelenski.

Acesta din urmă a afirmat, tot pe Twitter, că l-a „felicitat personal pe dl Pavel pentru victoria sa” electorală.

„I-am mulţumit, lui şi poporului ceh, pentru susţinerea lor neclintită. L-am invitat să facă o vizită în Ucraina”, a adăugat preşedintele ucrainean.

Preşedintele ales ceh a declarat, înainte de alegeri, că va face prima sa vizită în străinătate, cum e cutuma, în Slovacia vecină, împreună cu care Republica Cehă forma Cehoslovacia înainte de sciziunea lor, în 1993. El a precizat însă că a doua ţară pe care o va vizita va fi Ucraina.

Alegerea acestui lider cu poziţii favorabile Ucrainei şi UE a fost salutată de liderii europeni.

El a primit de asemenea un mesaj de la preşedinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, cu care urmează să discute luni. „Un apel telefonic este prevăzut pentru luni”, a declarat pentru AFP purtătoarea sa de cuvânt, Marketa Rehakova.

Într-o declaraţie pentru radioul public ceh de duminică, Pavel a afirmat că va susţine relaţiile cu Taiwanul, un investitor important în Republica Cehă.

China consideră că insula de 24 de milioane de locuitori este una dintre provinciile sale, pe care o va recuceri cu forţa dacă este necesar. Relaţiile dintre Beijing şi Taipei, deja tensionate, s-au degradat puternic în 2022, Beijingul înmulţind manevrele militare în jurul insulei.

Citește și : Forţele armate ale Poloniei înregistrează un nivel record de recrutări

Din punctul de vedere al preşedintelui ceh „nu este nimic rău în a avea relaţii specifice cu Taiwanul, care este celălalt sistem”, aluzie la formula Beijingului, „o ţară, două sisteme”, pentru a caracteriza în special relaţiile Hong Kong-ului cu China continentală după retrocedarea fostei colonii britanice Republicii Populare Chineze.

„Este cu siguranţă în interesul nostru să conservăm relaţiile comerciale şi poate şi ştiinţifice active cu Taiwanul”, a estimat Petr Pavel.