DISTRIBUIȚI

În Senatul polonez şi-au făcut miercuri din nou apariţia steaguri ale Uniunii Europene, în urma deciziei preşedintelui nou ales al acestei camere legislative, relatează dpa, potrivit agerpres.

‘Aş dori să fac acest mic gest, pentru că suntem membri ai familei europene’, a declarat noul preşedinte ale Senatului, Tomasz Grodzki, la Radio Zet.


Citește și: Jeanine Anez se proclamă președinte în Bolivia

Steagurile UE nu au mai fost arborate în Senatul polonez în precedenta legislatură.

Tomasz Grodzki, un chirurg în vârstă de 61 de ani, membru al partidului de centru Platforma Civică (PO), a fost ales marţi preşedinte ale Senatului, cu 51 de voturi ale opoziţiei şi independenţilor, învingându-l pe candidatul partidului de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS), Stanislaw Karczewski, care a întrunit 48 de voturi.

Citește și: ‘Acqua alta’ ISTORICĂ în Veneția

Pierderea şefiei Senatului a fost o lovitură pentru PiS, întrucât aceasta i-ar putea întârzia unele din ambiţiile legislative, inclusiv modificări suplimentare ale sistemului de justiţie, care au îngrijorat Uniunea Europeană.

Tradiţia arborării steagului Uniunii Europene alături de drapelul polonez a fost abandonată pentru prima oară de fostul prim-ministru Beata Szydlo, care, la conferinţele de presă săptămânale de după şedinţele de guvern, avea pe fundal doar steagul naţional.