DISTRIBUIȚI
afp

Noul preşedinte al Braziliei, Jair Bolsonaro, de extremă-dreapta, a lansat un apel, marţi, în discursul său de învestire la un „pact naţional” pentru „a elibera definitiv” Brazilia de sub „jugul corupţiei, criminalităţii, iresponsabilităţii economice şi al barierelor ideologice”, relatează AFP, potrivit agerpres.

Jair Bolsonaro, 63 de ani, s-a pronunţat pentru „un adevărat pact naţional între societate şi puterile executivă, legislativă şi judecătorească”, într-un scurt discurs ţinut în faţa Congresului, la Brasilia, unde a devenit oficial al 38-lea preşedinte al celei mai puternice economii din America Latină.


Citește și: Garda de Coastă din Grecia a salvat 75 de migranţi în Marea Egee

„Fac apel la fiecare membru al Congresului pentru o misiune de restaurare şi redresare a ţării noastre”, a spus el. „Avem oportunitatea unică de a ne reconstrui ţara şi a câştiga din nou încrederea compatrioţilor noştri”, a subliniat şeful statului.

Jair Bolsonaro a insistat asupra necesităţii de „a crea un cerc virtuos pentru economie, dând încrederea necesară pentru a deschide pieţele noastre comerţului internaţional, stimulând concurenţa, productivitatea şi eficienţa, fără orientare ideologică”.

Preşedintele de extremă-dreapta s-a arătat încă o dată un conservator ferm în problemele societăţii şi a promis „să respecte religiile şi tradiţiile iudeo-creştine”, luptând în acelaşi timp „împotriva ideologiei de gen”.

El a reiterat intenţia sa de a liberaliza portul de armă, afirmând că „oamenii de bine merită să aibă mijloacele de a se apăra” şi proclamând „dreptul la legitimă apărare”.

Citește și: Slovacia a preluat preşedinţia rotativă a OSCE