DISTRIBUIȚI
Budapest Business Journal

Noul parlament ungar s-a reunit luni pentru prima dată după alegerile de la începutul lunii aprilie, câştigate de partidul Fidesz, al premierului Viktor Orban, informează MTI, potrivit agerpres.   

Dintre cei 199 de aleşi prezenţi în forul legislativ, 135 aparţin Fidesz, ceea ce înseamnă că acest partid are o majoritate constituţională de două treimi.


Citește și : 1.000 de migranţi recuperaţi din Mediterana au ajuns în Sicilia
Cele şase partide parlamentare din alianţa de opoziţie Unitate au 56 de reprezentanţi în forul legisativ, iar partidul de extremă dreapta Patria Noastră are şase parlamentari.

Un membru, care participase drept candidat al alianţei de opoziţie, urmează să rămână independent.

Reprezentanţii opoziţiei de stânga au părăsit sala de plen după depunerea jurământului, în semn de protest faţă de ”condiţiile nedemocratice din ţară”.

Citește și : Lituania începe să furnizeze gaze Poloniei

În cadrul şedinţei, preşedintele Janos Ader l-a propus pe Viktor Orban ca prim-ministru. El îl mandatase deja vineri pe Orban (58 de ani) cu formarea guvernului. Acesta va deveni şef al executivului de la Budapesta pentru a patra oară la rând şi a cincea în total.

Aşa cum era de aşteptat, parlamentul l-a ales pe Laszlo Kover ca preşedinte. În vârstă de 62 de ani, Kover este în această funcţie din 2010.