DISTRIBUIȚI
Süddeutsche.de

Ministrul de interne german, conservatorul Horst Seehofer, afirmă că „islamul nu aparţine Germaniei”, relansând dezbaterea privind locul islamului în societatea germană, într-un interviu apărut vineri, citat de AFP, potrivit agerpres.

„Nu. Islamul nu aparţine Germaniei. Germania este marcată de creştinism. Duminica liberă, zilele de sărbătoare creştine şi ritualuri precum Paştele, Rusaliile sau Crăciunul sunt parte a sa”, a declarat, pentru cotidianul popular Bild, Horst Seehofer, liderul partidului extrem de conservator CSU (Uniunea Creştin Socială), aliatul bavarez al creştin-democraţilor (CDU) conduşi de cancelarul Angela Merkel.


Citeşte şi: În pragul alegerilor din Rusia, Putin are toate motivele să fie îngrijorat

„Însă musulmanii care trăiesc la noi aparţin, evident, Germaniei. Acest lucru nu înseamnă, evident, că ne vom abandona din considerente false tradiţiile şi obiceiurile”, a adăugat Seehofer, ale căror atribuţii ministeriale includ de asemenea şi un inedit „Minister al Patriei”.

Aceste afirmaţii vin la două zile după realegerea Angelei Merkel pentru un al patrulea mandat la conducerea unei coaliţii formate din conservatori şi social-democraţi.

Declaraţia a făcut referire la o frază rostită în 2010 de preşedintele german aflat atunci în funcţie, Christian Wulff, care a afirmat ca islamul face parte „în prezent” din Germania.

Angela Merkel a reluat de mai multe ori la rândul său această frază.

Rămasă celebră, ea a declanşat o amplă dezbatere în jurul locului islamului într-o societate germană în care trăiesc în prezent peste patru milioane de musulmani şi care, sub impulsul Angelei Merkel, a primit din 2015 sute de mii de refugiaţi, mulţi dintre ei veniţi din ţări musulmane.

Citeşte şi: Exerciţiile militare americane din Coreea de Sud vor fi limitate 

Extrem de ostilă faţă de politica migratorie a Angelei Merkel, Uniunea Creştin Socială (CSU) condusă de Seehofer a reuşit să impună în acordul de guvernare o limită maximă pentru numărul de refugiaţi pe care Germania îl poate primi în fiecare an, între 180.000 şi 220.000.

În interviul pentru Bild, Seehofer a anunţat de asemenea că va convoca o conferinţă privind islamul pentru a discuta despre problemele de integrare ale musulmanilor.

„Acesta este mesajul meu: musulmanii trebuie să trăiască împreună cu noi, nu lângă noi. Pentru asta, avem nevoie de înţelegere reciprocă şi de consideraţie. Nu vom obţine acest lucru decât discutând unii cu alţii”, a declarat el.