DISTRIBUIȚI
BBC

Noul ministru de externe britanic Liz Truss – marea câştigătoare a recentei remanieri a guvernului de la Londra – a pledat în favoarea controversatului pact de securitate încheiat de Marea Britanie cu SUA şi Australia, într-un articol publicat în The Sunday Telegraph, citat de dpa, potrivit agerpres.

Statele Unite, Australia şi Marea Britanie au anunţat miercuri un parteneriat strategic (AUKUS) pentru a contracara China, parteneriat ce prevede furnizarea de submarine americane cu propulsie nucleară Canberrei, o decizie prin care Franţa pierde un megacontract semnat în 2016 pentru furnizarea a 12 submarine cu propulsie diesel Australiei. Parteneriatul a provocat furia Franţei, care a pierdut astfel un contract de 90 miliarde de dolari australieni (56 miliarde de euro). Vineri, Parisul şi-a rechemat ambasadorii de la Washington şi Canberra, o decizie fără precedent vizavi de doi aliaţi istorici.


Citește și : Copiii cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani din Marea Britanie vor fi vaccinaţi începând cu săptămâna viitoare

Noua şefă a diplomaţiei britanice nu menţionează acest diferend cu Franţa, dar subliniază că acordul britanico-australiano-american, văzut ca o contrapondere la creşterea puterii militare chineze, vine să ilustreze angajamentul Londrei faţă de regiunea Indo-Pacific.

Truss asigură că Marea Britanie va fi întotdeauna o „susţinătoare de neînduplecat” a libertăţii şi a liberei iniţiative în lume, „însă libertăţile trebuie apărate”. „De aceea ne construim în acelaşi timp legături puternice de securitate în întreaga lume”, explică ea.

Noul parteneriat demonstrează „hotărârea de neclintit” a celor trei de a-şi „apăra interesele şi a răspunde la practici incorecte şi gesturi rău-intenţionate”, mai scrie ministrul de externe britanic.

Citește și : Italia ar putea organiza un referendum privind liberalizarea consumului de canabis