DISTRIBUIȚI
Polish News

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a anunţat joi seară că noul ministru al sănătăţii este Adam Niedzielski, o decizie esenţială în contextul iminenţei unui al doilea val al pandemiei de COVID-19, notează thenews.pl, scrie agerpres.

Până în prezent şef al Fondului naţional de sănătate din Polonia (NFZ), Adam Niedzielski preia portofoliul sănătăţii după Lukasz Szumowski, care a demisionat marţi.


Citește și : Zbigniew Rau, noul ministru de externe al Poloniei

„Aceasta este o persoană de care avem nevoie foarte mult” întrucât Polonia se confruntă cu un potenţial al doilea val al epidemiei de coronavirus, a spus şeful executivului polonez referitor la numirea lui Niedzielski.

El a adăugat că Adam Niedzielski are o experienţă semnificativă în administraţia publică, inclusiv la Ministerul Finanţelor şi la autoritatea centrală de audit din Polonia.

În urmă cu trei zile, Lukasz Szumowski a demisionat din funcţia de ministru al sănătăţii, el justificându-şi decizia prin motive personale. Într-o conferinţă de presă, acesta a declarat că intenţiona să demisioneze în luna februarie, dar a decis să mai rămână în funcţie încă şase luni din cauza izbucnirii pandemiei de coronavirus. Szumowski a fost criticat în special pentru modul în care a gestionat achiziţiile de medicamente şi echipamente medicale în timpul pandemiei.

Citește și : Cutremur cu magnitudinea 6,9 în largul Indoneziei

La două săptămâni după scrutinul prezidenţial de la începutul lunii iulie, liderul Partidul Lege şi Justiţie (PiS, aflat la guvernare), Jaroslaw Kaczynski, a anunţat că intenţionează să remanieze guvernul ”la scurt timp după vacanţa de vară”, precizând că Mateusz Morawiecki va rămâne la conducerea guvernului. Kaczynski a menţionat că vor fi făcute schimbări şi în interiorul PiS, fără însă a oferi detalii despre persoanele şi funcţiile vizate.

Tot joi, premierul Morawiecki a anunţat numirea unui nou ministru al afacerilor externe în persoana lui Zbigniew Rau, care îl înlocuieşte pe Jacek Czaputowicz la câteva ore după demisia acestuia. Şeful executivului a precizat că a discutat despre această numire atât cu Czaputowicz, cât şi cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda.