DISTRIBUIȚI

Cursa pentru desemnarea noului lider al Partidului Laburist din Marea Britanie, care îi va succeda lui Jeremy Corbyn, s-a încheiat joi prin finalizarea voturilor, anunţarea câştigătorului urmând să se facă sâmbătă, potrivit AFP, transmite și agerpres.

Aproape 600.000 de membri ai Partidului Laburist, principala formaţiune de opoziţie, au fost chemaţi să îl desemneze prin poştă sau online pe înlocuitorul lui Corbyn, învins usturător la alegerile legislative din decembrie de premierul conservator Boris Johnson.


Citește și: În plină pandemie, americanii pornesc un adevărat război împotriva drogurilor

Trei candidaţi sunt în cursă. Plasat mai spre centru, Keir Starmer (57 de ani), responsabil de trei ani de Brexit în cadrul Partidului Laburist, pare favorit. Un sondaj YouGov/Sky făcut public la 26 februarie, cu două zile înainte de deschiderea votului, îl dădea detaşat în frunte, cu 53% din intenţiile de vot.

Rivala sa Rebecca Long-Bailey (40 de ani) este văzută ca moştenitoarea naturală a lui Jeremy Corbyn, plasat foarte la stânga.

A treia candidată, Lisa Nandy, de asemenea de 40 de ani, a primit sprijinul sindicatului GMB, care reprezintă 500.000 de angajaţi şi care vede în ea „o gură de aer proaspăt în dezbaterea privind viitorul Partidului Laburist”.

Citește și: COVID-19 este a treia cauză de deces în SUA

Din cauza pandemiei de coronavirus, numele câştigătorului nu va fi anunţat într-o conferinţă specială, aşa cum era prevăzut, ci într-un mod mult mai modest, pe site-ul partidului, candidaţii înregistrându-şi în avans discursul în caz de victorie.

Membrii partidului au avut de asemenea ca sarcină să desemneze şi un nou vicepreşedinte al laburiştilor, dintre Angela Rayner, Dawn Butler, Ian Murray, Rosena Allin-Khan şi Richard Burgon.

Angela Rayner, responsabilă de domeniul educaţiei în cadrul partidului, este considerată favorită.