DISTRIBUIȚI

Premierul palestinian Mohammad Shtayyeh a anunţat sâmbătă componenţa guvernului său, din care fac parte persoane loiale preşedintelui Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), Mahmoud Abbas, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Shtayyeh, numit premier în martie, a anunţat componenţa cabinetului în cadrul unei ceremonii oficiale desfăşurate la Ramallah, în Cisiordania, în prezenţa liderului ANP.


Citește și : Albania: Poliţişti răniţi în timpul protestului opoziţiei împotriva premierului Rama

Deţinătorii majorităţii portofoliilor cheie ale executivului palestinian nu s-au schimbat. Ministrul afacerilor externe continuă să fie Riad Malki, în timp ce Finanţele îi revin tot lui Shukri Bishara.

Guvernul este alcătuit din mulţi aliaţi vechi ai preşedintelui Mahmoud Abbas, chiar dacă din executiv fac parte şi reprezentanţi ai altor formaţiuni politice mai mici.

Mai multe partide, printre care Frontul Popular de Eliberare a Palestinei, au refuzat să participe la ceremonia de depunere a jurământului de către membrii noului cabinet, solicitând crearea unui guvern de uniune care să includă organizaţia Hamas, ce deţine controlul în Fâşia Gaza şi reprezintă principalul rival al partidului preşedintelui Abbas, Al-Fatah.

Atef Abuseif, purtătorul de cuvânt al Al-Fatah în Fâşia Gaza, atacat în martie de un grup de bărbaţi în Fâşie, o obţinut postul de ministru al culturii.

Potrivit experţilor, decizia preşedintelui palestinian de a încredinţa formarea guvernului lui Mohammad Shtayyeh a vizat creşterea izolării Hamas.

Cele două formaţiuni sunt în conflict deschis de când Hamas a preluat controlul asupra enclavei palestiniene în 2007, după confruntări cu Fatah, la un an după câştigarea alegerilor parlamentare.

Mohammad Shtayyeh l-a înlocuit în fruntea executivului pe Rami Hamdallah, care a ocupat funcţia de premier începând din 2014 şi care era perceput ca fiind mai independent din punct de vedere politic.

Citește și : ‘Vestele galbene’, la actul 22 în Franţa: Noi ciocniri cu forțele de ordine

„În pofida includerii unor tehnocraţi şi a unor figuri politice ale unor facţiuni de stânga mai puţin importante, din noul guvern continuă să facă parte susţinători ai preşedintelui, ceea ce ridică întrebări în privinţa (…) independenţei pe care o va avea premierul”, a apreciat Hugh Lovatt, expert în cadrul centrului de reflecţie European Council of Foreign Relations.

Mişcarea islamistă Hamas consideră că noul guvern va contribui la adâncirea diviziunii interne între facţiuni, acuzând absenţa legitimităţii sale, informează EFE.

„Când Al Fatah formează unilateral un guvern condus de (Mohammad) Shtayyeh, recurge la unilateralism şi la monopolul puterii. Această mişcare adânceşte diviziunea internă în detrimentul intereselor poporului palestinian”, se afirmă într-un comunicat emis sâmbătă la Gaza de gruparea islamistă.

În privinţa guvernului precedent, condus de premierul Hamdallah, a exista consens ca urmare a unui pact între Al-Fatah şi Hamas.

Trimisul special al ONU în Orientul Mijlociu, Nikolai Mladenov, a salutat într-un comunicat formarea noului guvern palestinian.