DISTRIBUIȚI

Noul guvern kosovar a eliminat sâmbătă toate sancţiunile comerciale împotriva Serbiei la doar trei zile de la venirea la putere, deschizând calea pentru reluarea discuţiilor cu Belgradul, care nu recunoaşte independenţa fostei sale provincii, informează AFP şi dpa, potrivit agerpres.

„Am luat o decizie importantă în scopul de a înlătura obstacolele din calea continuării dialogului”.”Ne aşteptăm ca şi partea sârbă să ridice toate barierele” din calea dialogului, a declarat Hoti presei după şedinţa guvernului său, referindu-se la campania Belgradului de a împiedica recunoaşterea internaţională a Kosovo care şi-a proclamat independenţa în 2008.


Citește și : India a depăşit Italia, ca număr de contaminări cu noul coronavirus

Dialogul dintre Belgrad şi Pristina, lansat în 2011 sub egida Uniunii Europene, este în impas din noiembrie 2018.

Belgradul a salutat imediat gestul guvernului kosovar. „Consolidarea cooperării economice între Belgrad şi Pristina este esenţială pentru normalizarea relaţiilor”, a declarat într-un comunicat Marko Djuric, oficial guvernamental sârb responsabil pentru Kosovo.

„Este o decizie bună eliminarea barierelor comerciale”, a declarat şi preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, pentru Prva TV. El a spus că îl aşteaptă pe trimisul UE pentru convorbiri, Miroslav Lajcak, să viziteze Belgradul şi Pristina la scurt timp după alegerile parlamentare din 21 iunie din Serbia, adăugând că este probabil ca şi emisarul american Richard Grenell să vină în vizită.

Impozitarea produselor sârbeşti a fost decisă în 2018 de premierul kosovar de atunci Ramush Haradinaj, ca represalii la campania diplomatică desfăşurată de Belgrad împotriva recunoaşterii internaţionale a Kosovo, împiedicat, în special cu ajutorul Moscovei, să devină membru al ONU.

Citește și : Lider islamist, ucis într-o operaţiune a forţelor franceze în nordul Republicii Mali

Încăpăţânarea lui Albi Kurti, predecesorul lui Hoti, – ambii politicieni din Liga Democrată din Kosovo – de a continua disputa comercială cu Serbia, în ciuda presiunilor venite de la Washington şi Bruxelles, a contribuit la căderea guvernului său la sfârşitul lunii martie. Sub presiunea Washingtonului, guvernul lui Albin Kurti a ridicat taxele vamale de 100% impuse produselor sârbeşti din 2018, dar apoi a început să pună în aplicare „măsuri reciproce”, interzicând la sfârşitul lui mai, importul de produse sârbeşti care nu au menţiunea „destinate Republicii Kosovo”. Această decizie a fost anulată sâmbătă.

Înainte de acest război comercial, Serbia exporta anual în Kosovo mărfuri de peste 400 de milioane de euro.