DISTRIBUIȚI
N1

Recent numitul emisar special al SUA pentru Balcanii de Vest, Matthew Palmer, a anunţat marţi că una din priorităţile sale o reprezintă relansarea dialogului dintre Belgrad şi Priştina, informează Reuters, potrivit agerpres.

„Primul pas este aducerea la masă a celor două părţi”, a spus Palmer în cadrul celei de-a XIV-a ediţie a Forumului Strategic de la Bled (Slovenia, 2-3 septembrie 2019).


Citeşte şi: Uraganul DORIAN a făcut ravagii în Bahamas (VIDEO): Cel puţin şapte oameni au murit!

Emisarul american a declarat că se aşteaptă ca următorul guvern kosovar să fie deschis reangajării în negocieri şi să suspende taxele vamale de 100% asupra importurilor din Serbia, introduse anul trecut pe motiv că demersurile diplomatice ale Belgradului au blocat participarea Kosovo la Interpol.

Palmer a calificat drept „contraproductivă” şi „nu în interesul păcii, stabilităţii şi securităţii în regiune” campania Serbiei de a convinge ţările să revină asupra deciziei de recunoaştere a independenţei Kosovo, provincie care şi-a declarat independenţa în 2008.

„Cred că SUA vor juca un rol absolut esenţial în sprijinirea părţilor … în a identifica punctele de dezacord şi în a rămâne concentrate asupra recompensei, care este normalizarea relaţiei dintre Belgrad şi Priştina, deschiderea unei căi spre … Europa pentru ambele ţări”, a declarat Palmer.

Citeşte şi: Nicolas Maduro pune armata în stare de alertă şi ordonă manevre militare

State din Balcanii de Vest, precum Bosnia, Muntenegru, Macedonia de Nord şi Albania doresc să adere la Uniunea Europeană, majoritatea urmărind, de asemenea, să devină şi membre ale NATO.

Pe 6 octombrie vor fi organizate alegeri anticipate în Kosovo ca urmare a demisiei, în iulie, a premierului Ramush Haradinaj, chemat pentru un interogatoriu de procurorul pentru crime de război referitor la rolul jucat în timpul insurgenţei din perioada 1998-1999 împotriva forţelor sârbe.