DISTRIBUIȚI

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a avut miercuri o întrevedere cu preşedintele Academiei de Ştiinţe a Chinei, Bai Chunli, în timpul căreia şi-a exprimat încrederea că vizita lui Bai la Belgrad va constitui o contribuţie majoră la dezvoltarea cooperării între China şi Serbia, în special în domeniul inovaţiei şi al înaltelor tehnologii, precum şi în cel al medicinii şi al ştiinţelor naturale, informează agenţia de presă Tanjug, potrivit Agerpres.

Vucic s-a declarat foarte onorat de invitaţia care i-a fost transmisă de a participa la cel de-al doilea forum de cooperare în cadrul iniţiativei Chinei privind „Noul Drum ale Mătăsii”, în aprilie, la Beijing, şi de a avea o nouă întrevedere cu preşedintele chinez Xi Jinping, pe care Serbia „îl respectă şi îl consideră un mare prieten”.


Citește și : Singurul europarlamentar DUP spune că partidul său îi va retrage sprijinul Theresei May

Prin iniţiativa sa „Noul Drum al Mătăsii”, China demonstrează cât de mult respectă principiul echităţii pentru toate ţările, fără a ţine cont de mărimea lor, pentru că această iniţiativă nu are drept scop doar „fericirea poporului chinez, ci şi a popoarelor de pe Noul Drum al Mătăsii”, a spus Vucic.

Europenii sunt îngrijoraţi de investiţiile în toate direcţiile făcute de Beijing în UE, în special în ţările din estul şi sudul Europei, aflate în căutare de investiţii străine. Achiziţionarea anumitor companii sau infrastructuri în sectoare strategice (inteligenţa artificială, telecomunicaţii, robotică) întăreşte importanţa gigantului asiatic pe continent, permiţându-i să ofere – la un cost mai mic şi într-o manieră considerată inechitabilă – expertiză şi tehnologii-cheie.

Cei 28 se întreabă, de asemenea, cu privire la riscul de spionaj de către Beijing, dacă ar folosi echipamentele grupului chinez Huawei, cele mai avansate de pe piaţă, pentru viitoarele lor reţele de comunicaţii de a cincea generaţie.

Citește și : Uniunea Europeană suspendă misiunea Sophia desfășurată în Mediterană

În pofida reticenţei UE, China a semnat deja cu mai multe state europene (Bulgaria, Croaţia, Cehia, Ungaria, Grecia, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Portugalia, România, Slovacia sau Slovenia) memorandumuri de înţelegere în sprijinul proiectului său de mare amploare „Noul Drum al Mătăsii”, Italia fiind prima ţară membră din G7 care a făcut recent acest pas.